Ο γυναικολόγος Νικόλας Βλάχος αναλύει τους μύθους και τις αλήθειες για την γονιμότητα και τη σύλληψη.
Ο πρώτος μύθος κάνει λόγο πως τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα, κάτι που οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν ισχύει.
Άλλος ένας μύθος λέει πως μία γυναίκα μπορεί να συλλάβει αν έχει επαφές κάθε μέρα, κάτι που δεν στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Οι γόνιμες ημέρες μίας γυναίκας είναι τη 13η και 14η μέρα και η συμβουλή των γιατρών είναι να υπάρχει σεξουαλική επαφή 2 με 4 ημέρες πριν τις γόνιμες ημέρες, καθώς τότε είναι πολύ μεγαλύτερες οι πιθανότητες σύλληψης.
Τελικά ισχύει ότι ένα ζευγάρι πρέπει να κάνει σεξ κάθε 48 ώρες για να δίνεται ώρα αναπλήρωσης; Η συμβουλή εδώ είναι ότι τα ζευγάρια μπορούν να έχουν επαφές όποτε θέλουν, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
Άλλοι δύο μύθοι υποστηρίζουν πως τα αντισυλληπτικά και το χάπι της επόμενης μέρας μειώνουν τη γονιμότητα. Λάθος!
Υπάρχει και εκείνος ο μύθος που λέει ότι μία γυναίκα που διαγνώστηκε με καρκίνο δεν μπορεί να κάνει παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να συλλάβει, εάν γίνει έγκαιρα σωστή συμβουλευτική.
Πολλές γυναίκες έχουν στραφεί στην εξωσωματική γονιμοποίηση και έχει επικρατήσει ο μύθος πως λύνει όλα τα προβλήματα, αν και εκείνο που ισχύει είναι ότι τα ποσοστά επιτυχίας μίας εξωσωματικής είναι σε άμεση συνάρτηση με την ηλικία της γυναίκας.
Άλλος ένας μύθος που κρατάει από παλιά λέει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τα κρύα μπάνια για να μην πάθουν στείρωση, κάτι που ιατρικά θεωρείται αβάσιμο.