Κόσμος

Η τουρκική λίρα καταρρέει και οι προκλήσεις συνεχίζονται – Ελλάδα & Κύπρος σε στάση ψυχραιμίας

19.12.2021 | 07:56 Eνσωμάτωση

Η Τουρκία πολύ δύσκολα θα τα βάλει με τις ΗΠΑ, ήταν η εκτίμηση του διεθνολόγου Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου, καθώς η Αμερική έχει περάσει σαφές μήνυμα να μην δέχεται ενοχλήσεις από την Τουρκία.

Προχθές η Τουρκία εξέδωσε navtex, με το Oruc Reis να κάνει κύκλους και να μην έχει μπει προς το παρόν στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο, υπάρχει η εκτίμηση ότι η κατάσταση θα πυροδοτηθεί όταν θα ξεκινήσουν οι έρευνες και οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 από τους Γάλλους και τους Ιταλούς, καθώς το οικόπεδο 10, στο οποίο βρίσκεται το τρυπάνι της Exxon Mobil, θεωρείται εκτός της γαλάζιας πατρίδας, δηλαδή δεν αποτελεί κομμάτι της τουρκικής υφδαλοκρηπίδας.

«Εάν η Κυπριακή Δημοκρατία αντιδράσει, για την Ελλάδα η στήριξή της είναι μονόδρομος», είπε και πρόσθεσε πως στο παρελθόν η απάντηση των Κυπρίων ήταν ψύχραιμη.

Μαύρη ήταν η εβδομάδα που πέρασε για την Τουρκία, με την Παρασκευή να είναι ιστορικά η χειρότερη ημέρα. Με την τουρκική οικονομία να καταρρέει τα ποσοστά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέφτουν, η τουρκική λίρα έχασε πολύ μεγάλο έδαφος και αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους τους τομείς στη γείτονα χώρα.

Ο κ. Δεσποτόπουλος τόνισε πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεσπάσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς υπάρχουν παραδείγματα του παρελθόντος πως η Τουρκία εξήγαγε την εκρηκτικότητα που υπήρχε στο εσωτερικό της στις σχέσεις με την Ελλάδα προκειμένου να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα.

Εκείνο που συνέστησε είναι ψυχρή λογική και ψυχραιμία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 19/12/2021