Υγεία

Κορωνοϊός – Έκτακτα μέτρα για την «Όμικρον» – Τρομάζει η γρήγορη μετάδοση

16.12.2021 | 16:41 Eνσωμάτωση

Τα πάνω – κάτω φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον σε όλο τον πλανήτη μετά τη διαπίστωση ότι εξαπλώνεται γρηγορότερα από κάθε άλλη παραλλαγή του κορωνοϊού.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα είναι 10. Δύο μολύνσεις της «Όμικρον» που εντοπίστηκαν στην Αττική και τρία στη νότια Πελοπόννησο, ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο των κρουσμάτων. Επιπλέον εννέα περιστατικά διερευνώνται ως ύποπτα στην Κρήτη.

Από τα τρία κρούσματα που βρέθηκαν στην Σπάρτη, το ένα ενδέχεται να αφορά μαθητή ο οποίος είχε πρόσφατα βρεθεί σε σχολική εκδρομή, ενώ τα υπόλοιπα δύο δεν είχαν εγκαταλείψει την πόλη.

Μάλιστα, τα δύο κρούσματα, ένας άνδρας και μία γυναίκα, βρίσκονταν σε πολυήμερη καραντίνα, εμβολιασμένοι και δύο, χωρίς να έχουν καμία επαφή μεταξύ τους και είναι απορίας άξιο πώς νόσησαν.

Μόνο ο περιορισμός των ανθρώπινων επαφών θα μπορούσε να «φρενάρει» τον συνδυασμό των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον προειδοποιεί ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, με τον ίδιο να ζητά να ληφθούν νέα πιο δραστικά μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα.

«Αυτήν την στιγμή θα ήταν σοφό και πολύ καλό να κλείσουν πχ. τα σχολεία, να μπουν ορισμένες περιορισμοί. Και στα κέντρα διασκέδασης».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να ληφθούν δηλαδή μέτρα και μέσα στα Χριστούγεννα.

«Προφανώς υπάρχει μια έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό και είναι απολύτως επιβεβλημένο να εντείνουμε την επιτάχυνση του εμβολιασμού, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην τρίτη δόση, καθώς οι επιστήμονες μας υποδεικνύουν ότι σε αυτήν τη φάση είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας την οποία διαθέτουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Μόνο με PCR στην Ελλάδα οι τουρίστες

Νέες διευκρινίσεις για τα PCR τεστ των ταξιδιωτών που έρχονται στη χώρα μας τα Χριστούγεννα και θα πρέπει να κάνουν ακόμα και οι πλήρως εμβολιασμένοι, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Γιάννης Οικονόμου».

«Όποιοι θα έρχονται στη χώρα από το εξωτερικό, είτε αεροπορικώς είτε οδικώς από τα σύνορά μας, ακόμα και εμβολιασμένοι, θα πρέπει να έχουν PCR 72 ωρών. Αυτά είναι τα μέτρα με τα οποία θα προχωρήσουμε τα Χριστούγεννα».

Ακυρώνονται τα Χριστούγεννα στην Βρετανία;

Στο επίκεντρο της μετάλλαξης Όμικρον βρίσκεται η Βρετανία. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στο καλύτερο σενάριο τα νοσοκομεία θα δέχονται 2.410 ασθενείς την ημέρα.

Στο χειρότερο σενάριο οι νοσηλείες θα αυξηθούν κατά 7.190 χιλιάδες την ημέρα, γεγονός που θα σημαίνει αύξηση κατά 89%.

Ήδη ακυρώνονται μαζικά τα χριστουγεννιάτικα πάρτι και οι μεγάλες συγκεντρώσεις, ενώ ήδη αρχίζουν να αναβάλλονται και τα ταξίδια.

Ασφυκτιούν οι εντατικές σε Γαλλία & ΗΠΑ

Ξεπέρασαν τα όριά τους οι εντατικές στη Γαλλία. Οι νοσηλευτές δηλώνουν εξουθενωμένοι και παράλληλα τρομαγμένοι με το επερχόμενο κύμα της «Όμικρον» στα μέσα Γενάρη.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξαπλωθεί πλέον σε 36 αμερικανικές πολιτείες ενώ οι μολύνσεις αυξήθηκαν 100% και οι νοσηλείες κατά 40%.

Όσο πιο κοντά πηγαίνουμε στις γιορτές, ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι ούτε αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι ανέφελα, με την «Όμικρον» να κινδυνεύει να τα τινάξει στον αέρα.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 16/12/2021