Πολιτική

ΚΙΝΑΛ – Η ώρα της κάλπης για την εκλογή του νέου προέδρου

12.12.2021 | 13:00 Eνσωμάτωση

Με μεγάλο στοίχημα τη συμμετοχή, άνοιξαν από το πρωί σε όλη τη χώρα οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για τις εσωκομματικές εκλογές καθώς από το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο στον οποίο θα αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου είναι οι δύο πολιτικοί που πέρασαν στο δεύτερο γύρο των εκλογών, και πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται στο ποιος θα επικρατήσει αλλά και με τι ποσοστό.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07.00 το πρωί για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και είναι προγραμματισμένες να κλείσουν στις 19.00 το απόγευμα εκτός αν τα αρμόδια όργανα αποφασίσουν να δώσουν χρονική παράταση.

Μόνο όσοι ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή θα μπορούν να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ. Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του κόμματος, σε ότι αφορά στην εκλογική διαδικασία.

Η εκλογή νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ έχει ταράξει τα νερά στον πολιτικό κόσμο, καθώς αρκετοί εκτιμούν ότι θα επηρεάσουν το πολιτικό σκηνικό καθώς δεν αποκλείεται, ανάλογα και με το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος, να υπάρξουν και μετακινήσεις ψηφοφόρων προς το κόμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ήδη τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζονται αυξημένα.

Η εκλογή νέου αρχηγού πάντως, φέρνει αναπόφευκτα και αλλαγές εντός του κομματικού μηχανισμού, αλλά και στα πρόσωπα της Χαριλάου Τρικούπη. Αυτό που όλοι περιμένουν είναι αν οι νέοι συσχετισμοί θα γίνουν πεδίο εντάσεων ανάμεσα στις πολλές πλευρές που καλούνται να «χειριστούν» αυτή τη μεταβατική φάση μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος εξουσιοδοτείται να ξεκινήσει και την αναμόρφωση του κόμματος από κάτω προς τα πάνω, με εκλογές στις οργανώσεις που θα φέρουν εις πέρας το συνέδριο που, βάσει καταστατικού, αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Πόσοι έχουν ψηφίσει

Μέχρι τις 12.10 το μεσημέρι 85.000 ψηφοφόροι είχαν προσέλθει στις κάλπες.

Παρατηρούνται μικροπροβλήματα στη διαδικασία γιατί οι εφορευτικές επιτροπές δεν βρίσκουν κάποιους που ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή ενώ και σε κάποιες περιπτώσεις πολίτες έρχονται να ψηφίσουν έχοντας την ταυτότητα σε φωτογραφία στο κινητό τους κάτι που δεν επιτρέπεται.

Οι δύο υποψήφιοι άσκησαν νωρίς το πρωί το εκλογικό τους δικαίωμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου από τη Νίκαια, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Περιστέρι.

Ανδρουλάκης: «Ζητώ καθαρή εντολή»

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε, λίγο μετά τις 11:00 της Κυριακής, ο εκ των υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε μεγάλη συμμετοχή από τους πολίτες και καθαρή εντολή «για να ξανακάνουμε όλοι μαζί ισχυρή και περήφανη τη δημοκρατική παράταξη».

Αναλυτική η δήλωσή του:

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, τη δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, όνειρα, ελπίδες, προσδοκίες όλων των γενεών ενώνονται. Ζητώ ξανά και αυτή την Κυριακή μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες που ήρθαν και την πρώτη Κυριακή.

»Ζητώ καθαρή εντολή για να ξανακάνουμε όλοι μαζί ισχυρή και περήφανη τη δημοκρατική παράταξη».

Παπανδρέου: Σήμερα καλούμαστε να επιλέξουμε μια ισχυρή ηγεσία

Το εκλογικό του δικαίβμα άσκησε νωρίτερα και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος προσήλθε στο δημαρχείο της Νίκαιας όπου και ψήφισε.

Αμέσως μετά, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε: «Την περασμένη Κυριακή στείλαμε το μήνυμα για μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Σήμερα καλούμαστε να επιλέξουμε μια ισχυρή ηγεσία για ισχυρή παρουσία στη Βουλή. Αύριο έχουμε δουλειά και νέους αγώνες».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 12/12/2021