Ελλάδα

Εμβολιασμός & πιστοποιητικά – Οι τελικές αποφάσεις

12.12.2021 | 05:38 Eνσωμάτωση

Χριστούγεννα δύο ταχυτήτων θα ζήσουν οι οικογένειες και οι παρέες που δεν ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στο «κλαμπ» των εμβολιασμένων.

Συγκεκριμένα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν κανονικά να πηγαίνουν για ψώνια και να διασκεδάζουν επιδεικνύοντας απλά το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Μάλιστα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν το ρεβεγιόν, γι’ αυτό άλλωστε η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη από Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, τη διανομή αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) προς όλους τους ενήλικες πολίτες της χώρας, εμβολιασμένους και μη.

Το 1ο self test οι πολίτες μπορούν να το προμηθευτούν έως σήμερα, ενώ το 2ο έως τις 3 έως 7 Ιανουαρίου.

Εμβολιασμός

Σύμφωνα με τις τελικές αποφάσεις της επιτροπής των ειδικών, η 3η δόση του εμβολίου πλέον θα γίνεται στους 3 μήνες μετά τη δεύτερη και όχι στο εξάμηνο.

Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει από τον ιό, οι οποίοι και αυτοί θα πρέπει να εμβολιαστούν τρεις μήνες μετά τη διάγνωση με κορωνοϊό.

Οι εμβολιασμένοι με Johnson & Johnson μπορούν να κάνουν την ενισχυτική τους δόση 2 μήνες μετά από την 1η δόση τους.

Αλλαγές υπάρχουν και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οι πολίτες άνω των 60, γεννηθέντες έως 31/12/1961, πρέπει υποχρεωτικά να κλείσουν το 1ο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους έως τις 16/12. Σε αντίθετη περίπτωση θα πληρώνουν 100 € /μήνα.

Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι ανεμβολίαστοι έχουν νοσήσει και δεν έχουν συμπληρώσει 180 ημέρες από νόσηση, αλλά και όσοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω προβλημάτων υγείας.

Πιστοποιητικά Εμβολιασμού

Τα δεδομένα αλλάζουν και για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Οι πολίτες έως 60 ετών μπορούν να χρησιμοποιούν τα πιστοποιητικά τους έως και 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ από 13/12 θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν την 3η δόση αν έχουν περάσει 7 μήνες από τη 2η δόση.

Για όσους έχουν νοσήσει, η διάρκεια του πιστοποιητικού θα διαρκεί έως και 3 μήνες.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 12/12/2021