Κόσμος

Τουρκία – Σε σύγχυση ο Ερντογάν – Μεταφέρει την ένταση στην Κύπρο

11.12.2021 | 07:59 Eνσωμάτωση

Η οικονομική κρίση μαστίζει την Τουρκία. Ο κόσμος πεινάει. Η λίρα πέφτει. Οι ανατιμήσεις διαδέχονται η μία την άλλη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις και αναζητά λεφτά στους Άραβες για να σώσει την κατάσταση.
Την ίδια στιγμή όμως, πέρα από την οικονομική κρίση, έχει να διαχειριστεί και την κρίση της υγείας του.

Σε ένα νέο περιστατικό, κατά την επίσκεψή του στην τουρκική στρατιωτική μονάδα που εδρεύει στο Κατάρ, απευθυνόμενος στους στρατιώτες, ξαφνικά, ξέχασε τα λόγια του.

Μάλιστα σε σχετικό βίντεο φαίνεται πως ο Ερντογάν πάει να κατέβει από το βήμα, ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ τον πλησιάζει και του υπενθυμίζει τι πρέπει να πει.

«Η Τουρκία έχει πάρα πολλά προβλήματα πέρα από την οικονομική κρίση», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής ΝΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, ο Τούρκος πρόεδρος «ενοχλείται από την εξωστρεφή πολιτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το πλέγμα των ισχυρών συμμαχιών που έχει χτίσει η χώρα», ενώ ανησυχεί και για τις κινήσεις στις ΗΠΑ, αφού ουσιαστικά έχει ανοίξει ο δρόμος για την αγορά F-35.

«Η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση, είναι ισχυρότερη και γεωπολιτικά και διπλωματικά και στρατιωτικά. Ωστόσο, η Τουρκία είναι απρόβλεπτος και αστάθμητος παράγοντας, δε θα επιχειρήσει να μπλέξει όμως με την Ελλάδα γιατί δε θα είναι εύκολο να ξεμπλέξει».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηβασιλείου, είναι πιθανό η Τουρκία να μεταφέρει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο και τότε «θα είναι ελεγχόμενη».

Παρόμοια και η άποψη του Αλέξανδρου Δεσποτόπουλου, διεθνολόγου, ο οποίος υποστηρίζει ότι η μεταβατική περίοδος που διάγει η Τουρκία, κάνει τον Ερντογάν «απρόβλεπτο και επικίνδυνο».

Ωστόσο, «δύσκολα θα μπει στον πειρασμό να τα βάλει με την Ελλάδα γιατί το πιο πιθανό είναι να φάει τα μούτρα του».

Όπως λέει ο κ. Δεσποτόπουλος, δεν είναι απίθανο η κρίση να μεταφερθεί στην κυπριακή ΑΟΖ, στα οικόπεδα 10 και 6.

«Ίσως θελήσει να εξισώσει τον νόμο με το παράνομο, έχει όλα του τα ερευνητικά σκάφη στη Μαύρη θάλασσα. Ό,τι όμως και να κάνει θα είναι περιορισμένης ισχύος».

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 11/12/2021