Κόσμος

Τουρκία – Νέο «χαστούκι» από τις ΗΠΑ σχετικά με την Κύπρο

05.12.2021 | 07:55 Eνσωμάτωση

Στην επανάληψη των γνωστών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας προχώρησε η Τουρκία με επιστολή που κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπός της στον ΟΗΕ.

Στην επιστολή καταγράφονται οι περισσότερες ελληνοτουρκικές διαφορές, όπως το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, η κυριαρχία νησιών, νησίδων και βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών πράξεων όπως αναφέρεται αλλά και η παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, λάδι στη φωτιά ρίχνει η Τουρκία κλιμακώνοντας και τις επιθετικές της κινήσεις σε βάρος της Κύπρου. Έτσι μετά τον Ταγίπ Ερντογάν που βάφτισε όλη την Ανατολική Μεσόγειο «Γαλάζια Πατρίδα» τώρα η Τουρκία στέλνει νέο επιθετικό μήνυμα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας βαφτίζοντας τουρκικό, κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ.

«Δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε χώρα, εταιρεία ή πλοίο»

Με μια εμπρηστική και απειλητική δήλωση απάντησε η Άγκυρα στην Λευκωσία και την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου να αδειοδοτήσει έρευνες στο «οικόπεδο 5». Η Τουρκία ισχυρίζεται πως σε ένα μέρος του κυπριακού οικοπέδου εκτείνεται η τουρκική υφαλοκρηπίδα.

«Είναι πάγια πολιτική της Τουρκίας αυτή και οξύνθηκε τα τελευταία χρόνια. Δε θα σταματήσει να υπάρχει», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο Γιάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Η Τουρκία αγνοεί τη συνθήκη της Λωζάνης παρά το γεγονός ότι την επικαλείται όποτε τη συμφέρει ή όποτε νομίζει ότι τη συμφέρει. Τα τελευταία χρόνια, ακολουθήσαμε μια πολιτική κατευνασμού που μας οδήγησε να δούμε τους Τούρκους στα Βαρώσια και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Σύμφωνα με τον κ. Μάζη: «οι συμμαχίες χτίζονται και βασίζονται πάνω στην εγκυρότητα και των δύο πλευρών. Εξαιρετική συμφωνία η ελληνογαλλική, η οποία συμπληρώνει την ελληνοαμερικανική».

Κυπριακή ΑΟΖ – Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμά της να αναπτύξει τους πόρους της

Στις απειλητικές δηλώσεις της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 05/12/2021