Ελλάδα

Πάπας Φραγκίσκος – Σήμερα θα επισκεφτεί τη Λέσβο και το κέντρο υποδοχής μεταναστών

05.12.2021 | 06:08 Eνσωμάτωση

Ο πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε την προσφορά της Ελλάδας στον παγκόσμιο γίγνεσθαι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και κόσμος όλος, θα ήταν λιγότερο σοφοί, χαρούμενοι και ευτυχείς»

Ο πάπας προσγειώθηκε χθες στην Αθήνα λίγο μετά τις 11:00. Στο αεροσκάφος κυμάτιζαν οι σημαίες του Βατικανού και της Ελλάδας, ενώ τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Νίκος Δένδιας.

Αμέσως μετά δεν επιβιβάστηκε σε κάποια λιμουζίνα αλλά σε ένα μικρό αυτοκίνητο για να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν θερμή χειραψία. Ο πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε κατ’ιδίαν με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του φέτος που η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

«Χωρίς την Αθήνα, χωρίς την Ελλάδα η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι. Θα ήταν λιγότερο σοφοί και λιγότερο ευδαίμονες» σημείωσε ο ποντίφικας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον γραμματέα του Κράτους της Αγίας Έδρας και μεταξύ άλλων συζήτησαν για την αυριανή επίσκεψη του ποντίφικα στη Λέσβο.

Με τη σκέψη του να είναι στην πανδημία και κυρίως στη φτώχεια ο ποντίφικας ανέφερε στη συγκινητική ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο: «Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, ας περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή».

«Από αυτή την πόλη, από αυτό το λίκνο του πολιτισμού υψώθηκε και πάντα ας υψώνεται ένα μήνυμα που προσανατολίζει προς τα άνω και προς τον άλλο» συμπλήρωσε ο πάπας Φραγκίσκος.

«Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην Αγία Σοφία και να σας ευχαριστήσω για τη θερμή στήριξή σας» υπογράμμισε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακριβώς στις 16:00, ο πάπας Φραγκίσκος έφτασε στην αρχιεπισκοπή με το μικρό αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις του. Στην συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο παρόντες ήταν 4 μητροπολίτες και εκπρόσωποι του Βατικανού στο πλαίσιο του διαθρησκευτικού διαλόγου.

«Η κοινη πορεία της ρωμαιοκαθολικής και ορθοδόξου εκκλησίας κατά την πρώτη χιλιετία έχει να μας διδάξει πολλά» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Το σημερινό πρόγραμμα του Πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφτεί σήμερα τη Λέσβο και το απόγευμα θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στο Μέγαρο Μουσικής.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο πάπας Φραγκίσκος επισκέπτεται τη Λέσβο, καθώς η πρώτη φορά ήταν το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί θα φτάσει στη Λέσβο και θα μεταβεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων. Στην επιστροφή του αναμένεται να πάρει μαζί του πολλές οικογένειες, όπως ακριβώς είχε πράξει και κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης, παίρνοντας μαζί του τρεις οικογένειες.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 05/12/2021