Υγεία

«Συναγερμός» στην Ευρώπη από τη νέα μετάλλαξη «Όμικρον»

27.11.2021 | 13:06 Eνσωμάτωση

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχει σημάνει συναγερμό και στην Ελλάδα, καθώς ήδη το εθνικό σύστημα υγεία βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της αύξησης των εισαγωγών ασθενών με covid στα νοσοκομεία της χώρας. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες εμφανίζονται ανήσυχοι για τις εξελίξεις και φέρνουν πάλι στο τραπέζι την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Αγωνία για την νέα παραλλαγή που φέρνει νέα μέτρα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στη χθεσινη συνεδρίαση η επιτροπή των ειδικών έβαλε μπλόκο στις πτήσεις από χώρες της Νοτίου Αφρικής, ανάμεσα τους Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Σε όσους θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και να κάνουν 3 μοριακά τεστ. Ένα πριν το ταξίδι, ένα κατά την άφιξή τους και ένα μετά τη λήξη της 10ημερης καραντίνας.

Η μετάλλαξη όμικρον τρομάζει τους ειδικούς.

«Αν φτάσει στην Ελλάδα θα είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη», δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Ήδη στη χώρα μας γίνεται επανέλεγχος όλων των θετικών μοριακών τεστ των τελευταίων εβδομάδων, καθώς ήδη το στέλεχος της Μποτσουάνας έχει κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη.

Σκληρά μέτρα που περιλαμβάνουν και κλείσιμο των σχολείων ζητά ο Νίκος Καπραβέλος.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι εφημερίες στα νοσοκομεία είναι εφιαλτικές, οι εντατικές γεμάτες και δεκάδες διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός μονάδων.

Ο εμβολιασμός είναι η μεγαλύτερη θωράκιση έναντι και της νέας παραλλαγής. Πάντως ήδη Rfizer και Μοντέρνα είναι έτοιμες να προσαρμόσουν τα εμβόλια τους για να καλύπτουν και την μετάλλαξη Όμικρον.

Στη χώρα μας έχει δοθεί εντολή να ελεγχθούν όλα τα θετικά PCR τεστ των τελευταίων εβδομάδων προκειμένου να δουν αν σε αυτά εντοπιστεί το στέλεχος Ο. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA έχουν ελεγχθεί ήδη χιλιάδες δείγματα ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί η εν λόγω παραλλαγή. Θα συνεχιστεί ο έλεγχος και δίνεται προτεραιότητα σε όσους είναι θετικοί και έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό και κυρίως σε πτήσεις από Αφρική

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 27/11/2021