Ελλάδα

Απογραφή 2021 – Παράταση μέχρι τις 13/12 – Η ηλεκτρονική διαδικασία – Ερωτήματα & απαντήσεις

27.11.2021 | 08:09 Eνσωμάτωση

Η απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 συνεχίζεται. Η διαδικασία οργανώνεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή με σκοπό τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η απογραφή διενεργείται σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε δέκα χρόνια, με ενιαία πρότυπα και μεθόδους. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο 2021. Στην απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.816.286.

Στις κατοικίες ανά την επικράτεια, παραδίδεται από τους απογραφείς ενημερωτικό έντυπο με τον «Κωδικό Απογραφής» για την είσοδο στην ηλεκτρονική υπηρεσία αυτοαπογραφής του gov.gr.

Παράταση μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου

Παράταση δόθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ για την Απογραφή 2021. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μπορούμε να αυτοαπογραφούμε μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε το στάδιο της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής να λήγει στις 26 Νοεμβρίου και να ακολουθεί μετά η «πόρτα πόρτα» απογραφή, όμως υπάρχουν απρόβλεπτα εμπόδια που καθυστερούν τη διαδικασία.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει: «Η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής είναι μεγάλη. Προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος σε όσους παρέλαβαν τον Μοναδικό Κωδικό Απογραφής με καθυστέρηση, αλλά και σε όσους από τους υπόλοιπους επιθυμούν να απογραφούν ηλεκτρονικά, δίνεται γενική παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας της δυνατότητας ηλεκτρονικής αυτοαπογραφής μέχρι και την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021».

Ερωτήματα & απαντήσεις από τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Αθανάσιος Θανόπουλος.

«Έχουμε δώσει παράταση, αρκετά μεγάλη, μέχρι και τις 13 Δεκεμβρίου. Μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν μοιραστεί όλοι οι φάκελοι. Αν δεν τον έχει λάβει κάποιος, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Αλλά θεωρώ ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Θανόπουλος.

«Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν στον τηλεφωνικό αριθμό του κέντρου μας, αν θέλουν να έρθουν σε επαφή με έναν απογραφέα. Ο απογραφέας πρέπει να φέρει διορισμό του με φωτογραφία του, την ταυτότητά του, και τη σχετική κονκάρδα», εξήγησε ο ίδιος.

«Τα στοιχεία που δίνονται από τους πολίτες είναι εμπιστευτικά, σε καμία περίπτωση δε θα τα μοιραστούμε με καμία δημόσια υπηρεσία ή ιδιωτικό φορέα», ξεκαθάρισε ο κ. Θανόπουλος, ενώ πρόσθεσε ότι «Είναι μια απογραφή πληθυσμού και κατοικιών. Θέλουμε να δούμε και τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών. Είναι σημαντική η συμμετοχή όλων».

«Αν παρέλθει η 13η Δεκεμβρίου και κάποιος δεν έχει απογραφεί, ο απογραφέας θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σας, θα σας αφήσει το τηλέφωνό του, και επικοινωνείτε μαζί του για το πώς θα γίνει η διαδικασία. Η διαδικασία θα μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά», τόνισε ο κ. Θανόπουλος.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 27/11/2021