Πολιτική

Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος – «Εμάς μας συμφέρει να έχουμε ένα γείτονα σε κατάσταση ομαλότητας και όχι σε κατάσταση αρρυθμίας»

27.11.2021 | 08:04 Eνσωμάτωση

Καλεσμένοι στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος σχολίασαν την οικονομική κρίση στην Τουρκία και την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκνευρισμός Ερντογάν για την αντιμετώπιση από Ε.Ε. και ΗΠΑ, είναι σαφές πως η Άγκυρα αναφέρεται χωρίς να τις κατονομάζει- σε Γαλλία και ΗΠΑ, χώρες οι οποίες συνήψαν αμυντικές συμφωνίες με την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Με αιχμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ πως κακώς εξοπλίζεται η Ελλάδα ενώ βρίσκεται σε κρίση και έχει χρεοκοπήσει, ο πρόεδρος του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου διερωτήθηκε πώς γίνεται να μιλάνε για εξαθλίωση των Ελλήνων που λαμβάνουν τριπλάσιους μισθούς από τους Τούρκους εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή στα όρια της εξαθλίωσης Τούρκοι πολίτες. Η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου, πυροδότησε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία.

Η τουρκική λίρα συνεχίζει την «ελεύθερη πτώση» της, το κόστος ζωής ανεβαίνει διαρκώς, οι πολίτες φοβούνται, όμως βουλευτής του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μια χρυσή συμβουλή: απλώς φάτε λιγότερο.

«Προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες για οτιδήποτε συμβαίνει ή θα συμβεί στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ανδρέας Ρομπόπουλος.

«Όταν έχει υποτιμηθεί η τουρκική λίρα τόσο πολύ έχει πέσει στα 200 ευρώ ο βασικός μισθός», πρόσθεσε.

«Το άγχος μας ή ο προβληματισμός μας είναι αν ο Ερντογάν βλέπει ότι δεν μπορεί πια να διαχειριστεί την εσωτερική πολιτική ατζέντα να προσπαθήσει να την αλλάξει εξάγοντας μία κρίση. Το έχουμε δει και στο παρελθόν», ανέφερε ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας περνάνε πια όχι στο μέσο πολίτη, αλλά και στις επιχειρήσεις. Υπάρχει μεγάλη έκθεση η οποία σε δανειακές υποχρεώσεις τον επόμενο χρόνο ξεπερνάει τα 120 δις. Υπάρχει μεγάλη έκθεση επιχειρήσεων σε δανεισμό από το εξωτερικό», σημείωσε για την τουρκική οικονομία.

Και συνέχισε «οι Τούρκοι φοβούνται ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, άρα θα έχουμε ένα ντόμινο πτωχεύσεων και η Τουρκία θα δυσκολεύεται να πληρώσει το δημόσιο χρέος της.

«Εμάς μας συμφέρει να έχουμε ένα γείτονα σε κατάσταση ομαλότητας και όχι σε κατάσταση αρρυθμίας», τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Η αντιπολίτευση στην Τουρκία είναι πιο σκληρή στα εθνικά θέματα από ότι είναι η κυβέρνηση και ο  Ερντογάν είναι λιοντάρι στο κλουβί», σχολίασε.

Στο σημείο αυτό, είναι σαφές πως η Άγκυρα αναφέρεται -χωρίς να τις κατονομάζει- σε Γαλλία και ΗΠΑ, χώρες οι οποίες συνήψαν αμυντικές συμφωνίες με την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

«Είναι πιο δύσκολη η κατάσταση γιατί δεν υπάρχει η βοήθεια του ξένου παράγοντα. Είναι έντονη η προσέγγιση Ρωσίας – Τουρκίας. Είναι σε σύγκρουση τα συμφέροντα ΗΠΑ και Τουρκίας στην περιοχή που είναι μάλλον αδύνατον», κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 27/11/2021