Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την έξαρση του κορωνοϊού, τα μέτρα & τη διαχείριση της πανδημίας

21.11.2021 | 08:52 Eνσωμάτωση

Με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση και το 4ο κύμα του κορωνοϊού να «σαρώνει» την Ευρώπη, έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για 12.000 προσλήψεις υγειονομικών και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ η αντιπολίτευση «κατακεραυνώνει» την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό που θέλει τις δαπάνες του συστήματος υγείας μείον 820 εκατ. ευρώ.

«Νομίζω ότι αποδεικνύεται από την κατεύθυνση που υπάρχει στην Ευρώπη ότι η πανδημία βρίσκεται σε μία έξαρση. Το όπλο αυτή τη στιγμή είναι να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων, να ενισχυθούν όσοι που έχει περάσει το εξάμηνο από τον εμβολιασμό και να κάνουν την τρίτη δόση, και όπως βλέπουμε, χώρες δοκιμάζονται. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να περιορίσουμε συμπολίτες μας που έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει άλλο lockdown», είπε ο Γιάννης Μελάς, Βουλευτής ΝΔ, και τόνισε πως έχουν γίνει 12.000 προσλήψεις νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού.

«Δεν ακολούθησε σε καμία περίπτωση εξ αρχής μία στείρα άρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που είπε ο κ. Μελάς, ότι η πανδημία είναι μπροστά μας και δεν έχουμε ξεμπερδέψει, δεν το είπε ο Πρωθυπουργός. Θυμάστε τι μας έλεγε, ότι κερδίζουμε την ελευθερία μας, ότι ξεμπερδέψαμε… Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι υπάρχει έλλειψη στρατηγικής», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση ακολουθεί τα γεγονότα και δεν τα προλαβαίνει. Η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τις μεταλλάξεις, αλλά στο ότι δεν προετοιμαστήκαμε. Δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να αναθεωρηθεί αυτό που λέει ο προϋπολογισμός για μείωση κατά 820 εκατ, των δαπανών για το δημόσιο σύστημα υγείας.  Είναι εξοργιστικό να μην έχουμε πλήρως εξοπλισμένες ΜΕΘ, να μας λείπουν γιατροί και η κυβέρνηση να λέει ότι θα κόψει χρήματα».

«Εκτιμώ ότι το να το παρακολουθούμε χωρίς να ορίζουμε νέα μέτρα, δεν είναι πια αρκετό. Θα χρειαστεί η υποχρεωτικότητα σε πολλούς κλάδους και φυσικά στα ΜΜΜ, καθώς είναι μία εστία μετάδοσης. και οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουνε, όχι με τον ίδιο τρόπο, αλλά οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Στο Βέλγιο επανήλθαν οι μάσκες και το σύστημά τους δεν αντέχει. Έχουμε καταφέρει να έχουμε ένα σύστημα υγείας που άντεξε με τα προβλήματα που έχει, καθώς είμαστε στο 63% στους εμβολιασμένους. Έχουμε τα εργαλεία στα χέρια μας για να αντέξει το σύστημα», είπε η Εύα Καϊλή, ευρωβουλετής ΚΙΝΑΛ.

Η κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και η επόμενη μέρα

Για τη διαμάχη της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, αλλά και την επόμενη μέρα που ξημερώνει στο κόμμα μίλησε η Εύα Καϊλή.

«Βλέπουμε ότι επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ και έχει μεγάλη σημασία αυτό για την ενδυνάμωση της παράταξης και τη χώρα. Έχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Πρέπει να γίνει το debate τη Δευτέρα, ώστε να τοποθετηθούν πολιτικά οι υποψήφιοι και εκεί θα τεθούν σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον της παράταξης».

«Θα είναι μία μεγάλη ομάδα, όποιος κι αν εκλεγεί. Βλέπουμε ότι επαναπατρίζονται πολλά στελέχη και ψηφοφόροι που θέλουν να έχουν μία εναλλακτική. Είναι καλοδεχούμενοι οι ψηφοφόροι άλλων κομμάτων σε μία γιορτή δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 21/11/2021