Ελλάδα

Πολυτεχνείο – Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τη 48η επέτειο της εξέγερσης – Μικροεντάσεις κατά την κατάθεση στεφάνων από πολιτικούς

17.11.2021 | 12:55 Eνσωμάτωση

48 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την πορεία που θα ξεκινήσει το μεσημέρι προς την αμερικανική πρεσβεία. Από το πρωί πλήθος κόσμου πηγαίνει στον χώρο του πολυτεχνείου για να αφήσει ένα λουλούδι, ενώ η Αθήνα σήμερα θα μετατραπεί σε φρούριο αφού περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί είναι στους δρόμους προκειμένου να μη γίνουν επεισόδια.

Το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου είχαμε μικροεντάσεις όταν πήγε να καταθέσει στεφάνι ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε όταν πήγε να καταθέσει στεφάνι αντιπροσωπεία της Βουλής με τον αντιπρόεδρο, Χαράλαμπο Αθανασίου, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Χάρη Θεοχάρη.

Στην πύλη του Πολυτεχνείου, σύμβολο της εξέγερσης κατά της δικτατορίας, σήμερα, 48 χρόνια μετά, η κατάσταση είναι έκρυθμη.

Μέσα στο αδιαχώρητο του πλήθους σπρωξίματα και γροθιές, ακόμη και ανάμεσα στους ίδιους τους φοιτητές δημιουργούν για αρκετή ώρα ένα εκρηκτικό σκηνικό.

Τα πνεύματα είχαν οξυνθεί από νωρίς στο Πολυτεχνείο όταν οι συγκεντρωμένοι φοιτητές στο σημείο προσπάθησαν δημιουργώντας μια αλυσίδα και φωνάζοντας συνθήματα να εμποδίσουν μέλη αντιπροσωπειών των κομμάτων να εισέλθουν.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, και ο πρώην υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, χρειάστηκε να αποχωρήσουν για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Στεφάνι στο Μνημείο των Πεσόντων ηρώων του Πολυτεχνείου κατέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όταν ηρέμησαν τα πνεύματα στο χώρο άνθρωποι κάθε ηλικίας κατάφεραν να βρεθούν στο Πολυτεχνείο για να αφήσουν ένα λουλούδι εκεί όπου άνθισε η δημοκρατία.

Οι εκδηλώσεις για τη 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κορυφώνονται με τη μεγάλη πορεία που θα ξεκινήσει από το Πολυτεχνείο και θα καταλήξει μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.

Σπρωξιές & μπουνιές όταν αντιπροσωπεία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εισέλθει στο χώρο

Σκηνικό έντασης στο Πολυτεχνείο. Φοιτητές προσπάθησαν να εμποδίσουν μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, να εισέλθουν στο Πολυτεχνείο, ενόψει της άφιξης του Αλέξη Τσίπρα.

Η ένταση ξεκίνησε στην είσοδο του Πολυτεχνείου και συνεχίστηκε μέχρι το μνημείο των νεκρών της εξέγερσης.

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες στην ένταση ακούγονται να λένε, μάλιστα, «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση εδώ».

Νωρίτερα, μπλόκο στην κατάθεση στεφάνου έβαλε μερίδα φοιτητών στους βουλευτές της ΝΔ, κ κ. Θεοχάρη και Αθανασίου.

Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο του Πολυτεχνείου προκειμένου να καταθέσουν στεφάνι, ωστόσο φοιτητές δημιούργησαν μπλόκο με τα σώματά τους και τους απέτρεψαν την είσοδό τους στο εσωτερικό.

Η μερίδα ατόμων αφαίρεσε το στεφάνι από την αντιπροσωπεία της Βουλής και το πέταξε.

Πλήθος κόσμου αφήνει λουλούδια στο Πολυτεχνείο

Η πύλη του Πολυτεχνείου κλείνει στη μία, ωστόσο πλήθος κόσμου παραμένει μέχρι αυτή την ώρα στο σημείο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/11/2021