Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την έξαρση της πανδημίας – Η θέση των κομμάτων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

13.11.2021 | 08:49 Eνσωμάτωση

Με τον κορωνοϊό να σαρώνει την Ευρώπη, η Ελλάδα βιώνει τη χειρότερη φάση της πανδημίας. Την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα είναι σταθερά αυξημένα, ενώ η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο καθολικού lockdown.

Η διαχείριση της πανδημίας και το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών ήταν οι αφορμές για να υψωθούν οι τόνοι μεταξύ των πολιτικών, οι οποίοι ήταν καλεσμένοι στο MEGA Σαββατοκύριακο.

«Ήρθα χθες από το Βέλγιο, το οποίο είναι κοντά πληθυσμιακά σε εμάς. Είχε 24.8000 κρούσματα, θανάτους όχι πολλούς, γιατί υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων. Στην Ολλανδία ματαιώθηκαν όλα λόγω μερικού  lockdown. Ανησυχούμε ότι φεύγουν συνάνθρωποι μας από τη ζωή. Δεν πρέπει να κάνουμε αντιπολίτευση με όπλο την πανδημία, είμαστε το μοναδικό κράτος μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που το κάνει αυτό», είπε αρχικά η Ελίζα Βόζεμπεργκ, Ευρωβουλευτής ΝΔ.

«Με άλλα λόγια ή θα το δεχτούμε ή όχι ότι έχουν γίνει μέσα σε 2 χρόνια βελτιώσεις στο σύστημα υγείας», δήλωσε και αναφέρθηκε στην πρόσληψη επικουρικών γιατρών και την αύξηση των κλινών ΜΕΘ. «Η πανδημία έχει μία δυναμική που αναπτύσσεται καθημερινά και οι χώρες αλλάζουν την πολιτική τους ανάλογα με το πως διαμορφώνονται τα κρούσματα».

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, ξέσπασε κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας πως είμαστε το μόνο κράτος που η κυβέρνηση δεν δέχεται την κριτική από την αντιπολίτευση.

«Εμείς βάλαμε πλάτη στη χώρα την πρώτη φάση της πανδημίας, όταν τα πράγματα πήγαιναν καλά. Όταν όλα πάνε χάλια λόγων των εμμονών και της αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, κάνουμε σκληρή κριτική και κάνουμε προτάσεις», δήλωσε.

«Τώρα πεθαίνει κόσμος εκτός ΜΕΘ και η κυβέρνηση δεν μας δίνει τα στοιχεία. Είμαστε το μοναδικό κράτος που αυξάνει τον αριθμό μαθητών εν μέσω πανδημίας. Η κυβέρνηση έκανε πίσω στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Εμείς λέμε να μη βγαίνει ο κόσμος χωρίς μισθό, να υπάρχει στους υγειονομικούς υποχρεωτικό εμβολιασμός και να υπάρχουν άλλες «ποινές», να πηγαίνουν δηλαδή σε θέσεις backstage, σε θέσεις διοικητικές», πρόσθεσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής ΚΙΝΑΛ τόνισε πως υπάρχει ανάγκη να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς η Ελλάδα ανήκει σε εκείνες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταγράφουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

«Θα έλεγα ότι δεν είναι τιμή για κανένα μας να προσπαθούμε να κερδίσουμε πολιτικές κορώνες μέσω τις πανδημίας. Η κυβέρνηση απέτυχε να πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Οι ανεμβολίαστοι αποτελούν μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα η πανδημία να αποτελεί το μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Ο εμβολιασμός στη χώρα μας είναι σε χαμηλό επίπεδο, είναι στο χαμηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Συνταγματικά δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί να εμβολιαστεί. Όμως, κακά τα ψέματα, είτε σε χώρους εκπαίδευσης είτε των νοσοκομείων είτε σε δημόσιους χώρους που υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του κορωνοϊού, θεωρώ ότι υποχρεούνται να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν».

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 13/11/2021