Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης στο Mega – Διπλή αύξηση στον κατώτατο μισθό το 2022

03.11.2021 | 20:24 Eνσωμάτωση

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα συνυπολογιστούν οι εξελίξεις στην οικονομία, στις επιχειρήσεις και η μείωση της ανεργίας.

Την 1/1/ 2022 θα αυξηθεί, όπως έχει ανακοινωθεί, ο κατώτατος μισθός είπε ο πρωθυπουργός και αποκάλυψε ότι θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση εντός του έτους, αφού ληφθούν υπόψιν οι δυνατότητες των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης είπε ότι θα επιστραφεί για ολόκληρο το 2022 ο ΕΦΚ πετρελαίου για τους νέους αγρότες και όσους αγρότες συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. «Είναι και ένα κίνητρο παραπάνω το οποίο δίνουμε στους αγρότες -δεν είναι το μόνο που έχουμε δώσει μέχρι στιγμής- να συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα. Γιατί δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε μεγάλη παραγωγικότητα στον πρωτογενή τομέα αν ο κάθε αγρότης πηγαίνει μόνος του» είπε ο πρωθυπουργός.

Είπε πως εάν δεν υπήρχε κυβερνητική παρέμβαση και συμμετοχή των εταιρειών, με πρώτη τη ΔΕΗ, οι λογαριασμοί θα αυξάνονταν 10 φορές, ενώ τόνισε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης φθάνει τα 500 εκ. ευρώ.

«Στις τιμές της ενέργειας μπορούμε να παρέμβουμε για την αντιμετώπιση της ακριβείας και το κάνουμε», πρόσθεσε.

Είπε πως «εκτίμηση πολλών ειδικών είναι ότι θα έχουμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022. Όμως η ακρίβεια είναι εδώ σήμερα, μαζί μας. Πού είναι πρωτίστως η ακρίβεια εξαιρετικά έντονη; Στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος -γιατί είχαμε την πολύ απότομη αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου- και στις τιμές των καυσίμων, κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης από το οποίο είναι εξαρτημένα και πάρα πολλά νοικοκυριά. Μιλάμε δηλαδή για ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή φτώχεια. Τι έκανε η κυβέρνηση; Δαπάνησε και θα δαπανήσει παραπάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ανέφερε ότι η οικονομία αναπτύσσεται και αυτό αφορά όλους τους πολίτες. «Έχουμε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται με ταχύτητες που εξέπληξαν ευχάριστα ακόμα και εμάς. Μια τουριστική περίοδο η οποία πήγε εξαιρετικά. Αυτό σημαίνει παραπάνω χρήματα στις τσέπες των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Καταθέσεις οι οποίες είναι πολύ υψηλές και εν μέσω πανδημίας. Γιατί; Γιατί στηρίξαμε την πραγματική οικονομία» τόνισε ο πρωθυπουργός

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 03/11/2021