Υγεία

Κορωνοϊός – «Γονατίζουν» τα νοσοκομεία – Εφιαλτικές οι εφημερίες

03.11.2021 | 17:01 Eνσωμάτωση

Εφιαλτική ήταν η χθεσινή εφημερία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης με 36 νέες εισαγωγές και 5 διασωληνωμένους εκτός εντατικής.

23 ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική, όταν πέρσι σαν σήμερα ήταν μόλις 7. Σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 89 όταν πέρσι ήταν 25.

«Έχουμε αύξηση των νοσηλευόμενων στις εντατικές 20% τις τελευταίες 10 ημέρες. Αν συνεχίσουμε έτσι θα δούμε το νούμερο 600 πριν μπούμε στον Δεκέμβρη», τονίζει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Την ώρα που σχεδόν οι μισοί Θεσσαλονικείς παραμένουν ανεμβολίαστοι, ο διευθυντής της ΜΕΘ Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, αποκαλύπτει πως οι 7 στους 10 που μπαίνουν στην εντατική καταλήγουν.

«Η θνητότητα έφτασε το 70%. Δεν έρχονται στο νοσοκομείο. Έρχονται 3 εβδομάδες μετά».

Κατέληξε 55χρονος αρνητής στις Σέρρες

Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή ενός 55χρονου από τις Σέρρες, ο οποίος αρνιόταν μέχρι τέλους τόσο το εμβόλιο όσο και τη νοσηλεία για θρησκευτικούς λόγους.

«Το έριξαν λίγο στην θρησκεία και είχαν μπλέξει με έναν μοναχό σε ένα νησί. Και αυτοί ήταν αντιεμβολιαστές και μάλλον ο καλόγερος τους επηρέαζε. Ερχόταν τακτικά και χάθηκε 20 μέρες γιατί το είχαν κρυφό (σ.σ. ότι νοσούν). Μας έλεγε ότι είναι στη Γερμανία και ότι φέρνει αυτοκίνητα, ενώ ήταν στο νοσοκομείο η γυναίκα του», λέει φίλος του.

Σε πένθος βυθίστηκε η Νέα Ζίχνη εκεί όπου τελέστηκε χτες η κηδεία του 55χρονου.

«Όλοι ήμασταν εκεί. Το φέρετρο ήταν κλειστό και η χήρα κατέβασε τη μάσκα και φίλησε την εικόνα. Και δεν το έκανε μόνο αυτή, το έκαναν και άλλοι δέκα. Από κορωνοϊό ‘έφυγε’ αυτός και αυτοί φιλούσαν την εικόνα και όλοι ήταν ανεμβολίαστοι».

Στην αποκάλυψη πως πέντε άνθρωποι κατέληξαν από κορωνοϊό μέσα στο σπίτι τους γιατί δε δέχονταν να πάνε στο νοσοκομείο προχώρησε μέσω του LIVE NEWS, η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αχαΐας.

«Υπήρχαν πέντε περιστατικά θανάτων στην περιοχή του Αιγίου πριν δύο μήνες όπου οι άνθρωποι αυτοί δεν πίστευαν ότι έχουν κορωνοϊό και πέθαναν στα σπίτια τους».

150.000 Λαρισαίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι με τους γιατρούς στα δύο νοσοκομεία της πόλης να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Τρίτη δόση για όλους από μεθαύριο

Κι ενώ η πλατφόρμα για την προαιρετική 3η δόση ανοίγει την ερχόμενη Παρασκευή για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχουν ημερομηνία λήξης τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λήξη αλλά είναι λογικό ότι μετά από ένα χρόνο από την δεύτερη δόση του σίγουρα δεν θα έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», Γιώργος Γεωργαντάς, υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης.

Δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανακοινωθεί η αποστολή SMS σε ανεμβολίαστους πολίτες για να τους παρακινηθούν στον αναμνηστικό εμβολιασμό.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 03/11/2021