Κόσμος

Κλιματική αλλαγή – Διάσκεψη για το κλίμα χωρίς τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη – Ηχηρές απουσίες

02.11.2021 | 13:17 Eνσωμάτωση

Σε χαμηλούς τόνους συνεχίζεται η 26η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στην Γλασκώβη, με τους 200 ηγέτες να συμφωνούν να ενώσουν τις προσπάθειές τους για να σταματήσει η καταστροφή των δασών έως το 2030.

Η διάσκεψη του ΟΗΕ στην Γλασκώβη άνοιξε τις πόρτες της με τρανταχτές απουσίες, όπως της Κίνας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας και του Ιράν, που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη.

Απούσα και η οικοδέσποινα βασίλισσα Ελισάβετ για λόγους υγείας,  που όμως έστειλε το δικό της μήνυμα.

«Ότι φύγατε από αυτή τη διάσκεψη ως μια κοινότητα εθνών με αποφασιστικότητα, επιθυμία και σχέδιο, να αντιμετωπίσετε τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και να αναγνωρίσετε ότι η ώρα των λόγων έχει πλέον περάσει στην ώρα της δράσης».

Τη βασίλισσα Ελισάβετ εκπροσωπεί ο πρίγκιπας Κάρολος ο οποίος είχε την άτυχη στιγμή του, όταν σκόνταψε στα σκαλιά του βήματος. Το παρολίγον πέσιμο του πρίγκιπα ίσως και να μην το είδε ο Τζο Μπάιντεν που είπε να κλείσει τα μάτια του για λίγο. Τον ξύπνησε ο βοηθός του για να τον ρωτήσει κάτι.

Σε συνέντευξή του στο SKY NEWS ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την «πράσινη ναυτιλία».

«Είμαστε ηγέτες στην εμπορική ναυτιλία, στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία και γι’ αυτό κάνω έκκληση στους εφοπλιστές μας να ηγηθούν της πράσινης μετάβασης επενδύοντας περισσότερα χρήματα στη μελλοντική βιώσιμη ναυτιλία».

Θεαματικές εξελίξεις δεν υπάρχουν στη διάσκεψη και το κυρίαρχο στοιχείο είναι η συμφωνία των ηγετών να συνεργαστούν για να σταματήσει η καταστροφή των δασών μέχρι το 2030.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 02/11/2021