Ελλάδα

Κρήτη – Σήμερα η κηδεία της 48χρονης μητέρας – Σοκάρει ο αριθμός των γυναικοκτονιών στη χώρα

30.10.2021 | 08:35 Eνσωμάτωση

Σοκ έχει προκαλέσει η γυναικοκτονία της 48χρονης Νεκταρίας στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Η γυναίκα κατακρεουργήθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της με 8 μαχαιριές, με τον δράστη στη συνέχεια να απειλεί να αυτοκτονήσει.

Η κηδεία της 48χρονης, μητέρας τεσσάρων παιδιών, θα γίνει σήμερα στη Μεσσαρά. Η μητέρα της άτυχης γυναίκας δεν είχε ενημερωθεί για τον θάνατο της κόρη της, με το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον της να της λένε πως πέθανε από παθολογικά αίτια.

Πρόκειται για το 13 περιστατικό γυναικοκτονίας που σημειώθηκε στη χώρα μας για το 2021.

«Ο όρος γυναικοκτονία αποτελεί κοινωνιολογικό και εγκληματολογικό όρο και όχι ειδική ποινική διάταξη. Στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί και είναι προς ψήφιση δεν υπάρχει ειδική διάταξη για την γυναικοκτονία, θα μπορούσε να υπάρχει μία μνεία πως η έμφυλη βία θα μπορούσε να αποτελέσει ειδική περίσταση για να μετράται στην ποινή», δήλωσε ο Γιάννης Γλύκας, Πρόεδρος Ένωσης Ποινικολόγων.

«Θα εστιάσω στην πρόληψη και θα πω ότι όλοι πρέπει να δουλέψουμε με ένα κοινό στόχο: σεβασμό απέναντι στη γυναίκα, η οποία έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άντρα. Πάντοτε σωματική, λεκτική και ψυχολογική βία πάνε μαζί, είναι τρίπτυχο. Φοβάσαι να μιλήσεις, να ζητήσεις βοήθεια, να καταγγείλεις, να πεις «όχι, φτάνει». Χρειάζεται να εργαστούμε όλοι μαζί: η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμαρχοι, το σχολείο», ανέφερε σχετικά η Δέσποινα Σβουρδάκου, Δρ Εγκληματολογίας.

Ο κ. Γλύκας αναφέρθηκε σε μία άλλη υπόθεση γυναικοκτονίας που είχε συγκλονίσει τη χώρα, το έγκλημα της Δάφνης.

«Το πιο σημαντικό είναι η πρόληψη. Στο έγκλημα της Δάφνης είχε καταγραφεί περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας. Μετά από εκείνο το γεγονός είχαμε αυτοτελή γραφεία στην αστυνομία για καταγραφή ενδοοικογενειακής βίας».

Η κ. Σβουρδάκου τόνισε πως στην απόρριψη ο άλλος νιώθει πως χάνει το κτήμα του. Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως όλα ήταν σχεδιασμένα από τον δράστη, καθώς το σκεφτόταν καιρό, την είχε παρακολουθήσει και της έστησε ενέδρα.

Έρχεται το πόρισμα για την καταδίωξη στο Πέραμα

Την Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με το πόρισμα της έρευνας για την καταδίωξη στο Πέραμα.

Το πόρισμα βρίσκεται ήδη στα χέρια του Τάκη Θεοδωρικάκου, υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Φαίνεται πως από την πλευρά της αστυνομίας υπήρχαν αστοχίες ως προς τη συνεννόηση του Κέντρου Επιχειρήσεων με τις ομάδες που βρίσκονταν στο σημείο.

Σχετικά με όσα έγιναν τα ξημερώματα του προηγούμενου Σαββάτου στο Πέραμα εάν από την αρχή είχε δοθεί η εντολή να κινητοποιηθούν 3 περιπόλικά για να συνδράμουν τις ομάδες ΔΙΑΣ, τότε θα είχαν αποφευχθεί οι πυροβολισμοί και ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου.

«Επειδή η καθημερινότητα έχει αλλάξει και έχουμε αύξηση της εγκληματικότητας, η Πολιτεία και η αστυνομία θα πρέπει να κάνει τις απαραίτητες εκπαιδεύσεις. Ο στόχος είναι η αναίμακτη σύλληψη, ωστόσο κάποιες φορές δεν γίνεται αυτό», είπε η κ. Σβουρδάκου.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 30/10/2021