Ελλάδα

Κορωνοϊός – Ανησυχία για το συνωστισμό στη Θεσσαλονίκη – Ακυρώνονται οι παρελάσεις σε Ανατολική Μακεδονία-Θράκη

26.10.2021 | 13:50 Eνσωμάτωση

Σε οριακή κατάσταση, όσον αφορά την επιδημιολογική της εικόνα, βρίσκει τη Θεσσαλονίκη και ο φετινός εορτασμός του Αγίου Δημητρίου. Από νωρίς το πρωί, δεκάδες πιστοί συρρέουν στον Ιερό Ναό, τα μέτρα είναι αρκετά αυστηρά ωστόσο οι επιστήμονες εκφράζουν έντονη ανησυχία για έξαρση των κρουσμάτων την ώρα που τα ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά. Κλίνες για τη διαχείριση περιστατικών κορωνοϊου θα διαθέσει ιδιωτικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, σε μια προσπάθεια διαχείρισης των αυξημένων αναγκών.

Άκρως ανησυχητική είναι η επιδημιολογική εικόνα σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Χθες σημειώθηκε νέο άλμα στις μολύνσεις με σχεδόν 4.000 νέα κρούσματα.
Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν και ο αριθμός των θανάτων! 54 συνάνθρωποι μας έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό ενώ 354 είναι οι διασωληνωμένοι.

Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης εκτιμά ότι αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί ενώ οι προβλέψεις του για τον αριθμό θανάτων από COVID στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, τρομάζουν. « Θα έχουμε 3000 νεκρούς μέχρι τέλους του χρόνου, διότι τα νούμερα είναι αμείλικτα».

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη γιορτή σήμερα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη γιορτάζει τον πολιούχο της Αγιο Δημήτριο. Πλήθος πιστών συρρέει από το πρωί στον ιερό ναό….οι περισσότεροι με μάσκες…

«Να μας προστατεύει και του χρόνου καλύτερα να είμαστε!» δηλώνει πιστή έξω από ιερό ναό. ‘Εντονη η αστυνομική παρουσία στον ιερό ναό για την τήρηση των μέτρων… δεν έλειψαν ωστόσο οι αντιδράσεις.

Οι πιστοί στην πλειοψηφία τηρούν τα μέτρα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί που κατεβάζουν τη μάσκα για να προσκυνήσουν την εικόνα του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

«Είναι σεβασμός προς τον Άγιο! Να φοράω μάσκα και να φιλάω την εικόνα; Δεν φοβάμαι τίποτα!», δήλωσε πιστή  που δεν φορούσε μάσκα.

«Κακώς την βγάζουν! Κακώς! Μετά γεμίζουν οι ΜΕΘ! Πρέπει να προσέχουμε όλοι! να και εδώ ο νεαρός δεν φοράει μάσκα, δεν είναι καλό!» δηλώνει άλλος πιστός.

Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα οδήγησε στην απόφαση να μη γίνουν μαθητικές παρελάσεις στην Πέλλα, την Ημαθία και την Πιερία.

Ακύρωση παρελάσεων

Όπως ανακοίνωσε η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ματαιώνονται όλες οι μαθητικές παρελάσεις εντός της περιφέρειας.

Σήμερα κατά τον εορτασμό της πόλης της Θεσαλονίκης πολλοί είναι εκείνοι  που έσπευσαν στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου και μάλιστα ορισμένοι χωρίς  καν μάσκα.

Η αστυνομία απαγόρευσε μάλιστα την είσοδο σε άτομα χωρίς μάσκα, τα οποία όμως εν τέλει κατάφεραν και μπήκαν στην εκκλησία μετά την παρέμβαση ιερέα του ναού.

Έντονη είναι η ανησυχία με τον υψηλό αριθμό συγκέντρωσης κορωνοϊού στα λύματα της πόλης καθώς και με το υψηλό ποσοστό κάλυψης των κρεβατιών στις ΜΕΘ.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 26/10/2021