Πολιτική

Φώφη Γεννηματά – Μια αληθινή μαχήτρια – Οι σταθμοί στη ζωή της και οι γενναίες μάχες

25.10.2021 | 17:00 Eνσωμάτωση

Είναι η εικόνα της Φώφης Γεννηματά που θα κρατήσουν για πάντα στις καρδιές τους οι συνεργάτες, οι φίλοι, οι οπαδοί και οι πολιτικοί αντίπαλοι της Φώφης Γεννηματά

Η πολιτικός που με το γέλιο της, την ανθρώπινη επαφή της με τους πολίτες, αλλά και την βαριά ιστορία του ονόματος Γεννηματά έγραψε την δική της ιστορία στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής.

Κέρδισε το σεβασμό αντιπάλων και συντρόφων της που στο έδρανο της στην Βουλή άφησαν λουλούδια.

Τα πρώτα βήματα

Τα παιχνίδια της μοίρας με την Φώφη Γεννηματά ξεκίνησαν από την ημέρα που ήρθε στον κόσμο. Το ημερολόγιο έγραφε 17 Νοεμβρίου 1964 η Φώφη Γεννηματά μεγαλώνει σε σκοτεινούς καιρούς και κάνει τα πρώτα της βήματα μαζί με την Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Η ιστορία είχε αποφασίσει την πορεία της και ο δρόμος της δεν θα μπορούσε να ήταν άλλος από τον μονόδρομο των αγώνων και των διεκδικήσεων. Η Φώφη Γεννηματά θα οργανωθεί στην ΠΑΣΠ όπου και ήταν μέλος από το 1982 ως το 1987 τα χρόνια της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ

Θα σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και θα εργαστεί ως τραπεζικός υπάλληλος, όμως όχι για πολύ. Η πολιτική την κέρδισε

Οι νικηφόροι αγώνες

Το 2000 σε ηλικία 36 ετών θα εκλεγεί στην Α’ περιφέρεια της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, μετά από δύο χρόνια στα βουλευτικά έδρανα θα βρεθεί να δίνει την μάχη της αυτοδιοίκησης. Δίνει την μάχη και κερδίζει την Υπερνομαρχία Αθηνών – Πειραιώς και από το 2003 ως το 2007 θα είναι πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος.

Η Φώφη Γεννηματά τα επόμενα χρόνια ακόμα και όταν δεν είναι στη Βουλή είναι στην πρώτη γραμμή. Θα είναι υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το 2009-2010,  αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης 2010-2011, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας (2011-2012) και η πρώτη γυναίκα που έσπασε το άβατο της Μεσογείων ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας (Ιούνιος 2013 –  Ιανουάριος 2015).

Στα δύσκολα χρόνια της εκλογικής καθίζησης του ΠΑΣΟΚ θα βγει μπροστά, θα διεκδικήσει την προεδρία του κινήματος και από τις 14 Ιουνίου του 2015 θα βρεθεί επικεφαλής της δημοκρατικής παράταξης.

Θα συγκρουστεί με τους πολιτικούς της αντιπάλους και θα βγει μπροστά διεκδικώντας εκ νέου την προεδρία του κινήματος ως την μέρα που θα εισαχθεί εκτάκτως στον Ευαγγελισμό και όλα θα ανατραπούν.

Η Φώφη Γεννηματά που διαισθάνεται ίσως τις δύσκολες ώρες που έρχονται θα αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής. Όχι όμως πριν πει την τελευταία της λέξη.

Με αυξημένη την δημοκρατική ευαισθησία θα αρνηθεί να δώσει δακτυλίδι διαδοχής θα πει πως κανείς δεν την υποκαθιστά και θα εγγυηθεί τον πλήρη σεβασμό στις διαδικασίες.

Η οικογενειακή τραγωδία

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπήρξε μία αυτόφωτη πολιτική προσωπικότητα, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα.

Στα πρώτα της βήματα η βαριά πολιτική κληρονομιά του αναμορφωτή πολιτικού Γεώργιου Γεννηματά θα την ακολουθεί με αντιπάλους αλλά και συντρόφους της να βλέπουν στο πρόσωπο της απλά την κόρη του Γιώργου.

Η ίδια θα αλλάξει αυτή την εντύπωση όμως δεν θα καταφέρει να αλλάξει την μοίρα που φαίνεται να ακολουθεί την οικογένεια. Ο καρκίνος χτυπάει με σφοδρότητα την οικογένεια Γεννηματά και η ίδια θα πει μιλήσει ανοιχτά για την αρρώστια που πολλοί ακόμα και σήμερα φοβούνται ακόμα και να πουν το όνομα της

Η Φώφη Γεννηματα έχει τρία παιδια. Δυο κορίτσια και ένα αγόρι 23, 16 και 15 ετών. Τρία παιδιά που υπεραγαπούσε και που είχε την αγωνία μην την χάσουν πρόωρα.

Σε παλιότερή συνέντευξη της η  Φώφη Γεννηματά θα μιλήσει για τον δεύτερο της  σύζυγό με τον οποίο βρέθηκαν για  περίπου για μία εικοσαετία σε κοινό δρόμο.

Η παρακαταθήκη

Ο Γιώργος Γεννηματάς δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία του για την κόρη του. Η Φώφη Γεννηματά θα μεγαλώσει σε ένα σπίτι πολιτικό αλλά που η αγάπη ξεχειλίζει.

Η οικογεια της Φώφης Γεννηματά από την πλευρά του πατέρα της κρατάει από την  Μάνη η μητέρα της από τη Σύμη. Εκεί όπου ο πατέρας της γνώρισε στα 13 του την Κάκια Βέργου, την παντρεύτηκε το 1964 και έζησαν μαζί ως το θάνατο τους.

Η Φώφη Γεννηματά αφήνει την δική της παρακαταθήκη που τιμά το όνομα της οικογενείας της και η Ελλάδα την αποχαιρετά.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 25/10/2021