Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

23.10.2021 | 08:50 Eνσωμάτωση

«Φωτιές» έχουν ανάψει οι ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Για το ζήτημα της ακρίβειας μίλησε ο Κώστας Καραγκούνης, Βουλευτής ΝΔ. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι γνωστό το πόσο θα κρατήσει η ακρίβεια, ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τα νοικοκυριά.

« Το πακέτο στήριξης συνολικά είναι πάνω από 47 δις. Δεν θα σας έλεγα ότι φτάνει, γιατί ποιοι θα πιεστούν περισσότερο; Θα χτυπηθούν κυρίως τα σταθερά εισοδήματα. Υπάρχει μία γενναία στήριξη του νοικοκυριού και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σίγουρα θα πρέπει να δούμε τι περαιτέρω παρεμβάσεις θα χρειαστούν».

Ο Δημήτρης Βέττας, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνώριζε 1,5 χρόνο πριν ότι θα ερχόταν η αύξηση της ενέργειας, οπότε θα έπρεπε να προνοήσει με μέτρα και πρωτοβουλίες.

«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι ο φόρος στα φυσικά πρόσωπα έπεσε από το 22% στο 9%, όπως και μειώθηκε ο φόρος του ΕΝΦΙΑ και οι ασφαλιστικές εισφορές. Και η επιδότητση στο ρεύμα και στα καύσιμα, και στα 47,2 δις ήταν στην κατεύθυνση να μειωθούν τα βάρη στους πολίτες. Είναι λογικό να γίνει περαιτέρω παρέμβαση για την αύξηση του ρεύματος. Ταμέτρα που έχουν ληφθεί αφορούν τους πάντες», τόνισε ο κ. Καραγκούνης.

«Ότι κι αν είπε ο κ. Καραγκούνης πρέπει να το δούμε στην πράξη. Αν κάποιος δει τις φορολογικές δηλώσεις θα δει ότι το μεγαλύτερο σύνολο της μικρομεσαίας επιχείρησης ήταν ζημιογόνα. Η μείωση φόρου ευνόησε άλλες εταιρίες. Το ίδιο συνέβη και με τον ΕΝΦΙΑ. Ο κόσμος εύλογα αναρωτιέται, δεν μπορεί να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και ενδεχόμενα όποιον άλλο φόρα συμπαρασύρει η ενέργεια; Δεν αφορά μόνο την κατοικία, αλλά και τις επιχειρήσεις, ειδικά τις ενεργοβόρες. Μιλάμε για χιλιάδες ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Βέττας.

Αγώνας δρόμου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΚΙΝΑΛ, μίλησε για την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Μαζί με τον πρώην Πρωθυπουργό, «τρέχουν» ως υποψήφιοι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Χάρης Καστανίδης, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Παύλος Χρηστίδης.

«Η κ. Γεννηματά κράτησε το χώρο της εκντροαριστεράς όρθιο σε πολύ δύσκολες συνθήκες και συνέβαλλε στη διεύρυνση του χώρου. Με τα σημερινά δεδομένα έχω θετική εκτίμηση για την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου εκφράζει σοσιαλδημοκρατικές νεωτερικές απόψεις και εξασφαλίζει την πλατύτητα του φορέα, που υπερβαίνει το παρελθόν και απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς», είπε ο κ. Μαργαρίτης.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 23/10/2021