Πολιτική

Η τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου & ο εκνευρισμός του Ερντογάν – «Η Τουρκία θα συγκρουστεί με όλους για να κρατήσει ζωντανό το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας»

23.10.2021 | 07:47 Eνσωμάτωση

Με ισχυρές συμμαχίες στη γεωπολιτική σκηνή επιχειρεί να απαντήσει η κυβέρνηση στην τουρκική προκλητικότητα, που όλο και κλιμακώνεται.

Μετά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία εμπεριέχονται και στην Κοινή Διακήρυξη της 9ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Οι τρεις απευθύνουν μήνυμα προς την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως η παρενόχληση ερευνητικών πλοίων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Ελλάδα ή την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι σε ένα επιθετικό περιβάλλον ή υπό την απειλή χρήσης βίας δεν μπορεί να διενεργηθεί παραγωγικός διάλογος με αποτελέσματα.

Υπογραμμίζουν επίσης τη σημασία «του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ακόμα, απορρίπτουν τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από τουρκικά σκάφη στην Κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

Οι τρεις ηγέτες καταδικάζουν και τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Την ίδια ώρα, εν αναμονή βρίσκεται Τούρκος πρόεδρος, καθώς ενώ έχει αναγγείλει το πολυπόθητο ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο των G20 στις 21 – 22 Νοεμβρίου, οι Τούρκοι ακόμα περιμένουν να οριστικοποιηθεί.

Η Τουρκία δεν κρύβει τον εκνευρισμό της, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε κάθε επίπεδο στη διεθνή κοινότητα, με απειλές προς Ελλάδα και Κύπρο.

«Η Τουρκία δείχνει ότι θα συγκρουστεί με όλους για να διατηρήσει ζωντανό το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

«Κάθε φορά που Ελλάδα και Κύπρος εξελίσσουν τα ενεργειακά τους σχέδια η Τουρκία αντιδρά με απειλητικό τρόπο. Αλλά έχουμε αναβάθμιση των απειλών. Λένε ότι θα παρέμβουν αν υπάρξει γεώτρηση στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Θέλουν να προκαλέσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, και πιθανώς να θέλουν να πιέσουν και τους Αμερικανούς. Η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να συγκρουστεί με όλους σε κάθε επίπεδο προκειμένου να διατηρήσει ζωντανό το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας», τόνισε ο κ. Δεσποτόπουλος.

«Στη χειρότερη δημοσκοπικά περίοδο της διακυβέρνησής του ο Ερντογάν»

«Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Νοέμβριο. Ο Ερντογάν βρίσκεται στη χειρότερη δημοσκοπικά περίοδο της διακυβέρνησής του. Το ένα πρόβλημά του είναι η οικονομία, και το δεύτερο οι διεθνείς σχέσεις. Έτσι και αποφάσιζε ο Ερντογάν να έρθει σε στρατιωτική αναμέτρηση με την Ελλάδα, η τουρκική οικονομία την επόμενη μέρα θα αντιμετώπιζε θανάσιμους κινδύνους. Διψάει για ένα αφήγημα νίκης στη Μεσόγειο. Νομίζω θα έχουμε ένα δύσκολο δίμηνο μπροστά μας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, φουντώνουν οι φήμες για την υγεία του Τούρκου προέδρου, με νέα πλάνα να τον δείχνουν να κοιμάται κατά τη διάρκεια συνάντησης σε πρόσφατο ταξίδι του στην Αφρική.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 23/10/2021