Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας

22.10.2021 | 12:54 Eνσωμάτωση

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας θα θέσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα και την Κύπρο να αναμένεται να αναφερθούν στο σύνολο των κινήσεων της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με αφορμή το μεταναστευτικό που βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη μη τήρηση από πλευράς Τουρκίας της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ για τη μετανάστευση, τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει τα κυκλώματα που δρουν στα τουρκικά παράλια και ταυτόχρονα δε δέχεται την επαναπροώθηση από την Ελλάδα όσων δε δικαιούνται άσυλο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί και στις παραβάσεις της Τουρκίας εντός νόμιμα οριοθετημένων ΑΟΖ, αναφέροντας μάλιστα την παρενόχληση που δέχτηκε το Nautical Geo εντός της ελληνικής ΑΟΖ ανατολικά της Κρήτης, αλλά και τις απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Τέλος, στη Σύνοδο αναμένεται να τεθεί και το θέμα της παραβίασης από την Τουρκία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, καθώς οι ενέργειες της Άγκυρας το καλοκαίρι στα Βαρώσια, αλλά και η αλλαγή πολιτικής με την απαίτηση για τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί απομακρύνουν το ενδεχόμενο διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.

Τραβάει το σκοινί η Τουρκία – Απειλεί ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ απειλεί ευθέως Ελλάδα και Κύπρο με απάντηση στο πεδίο εάν η Λευκωσία ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Η Άγκυρα δεν κρύβει τον εκνευρισμό της μετά τις αμυντικές συμφωνίες της Αθήνας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τραβώντας το σχοινί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ, απειλεί την Κύπρο με επέμβαση ως «απάντηση» σε οποιαδήποτε ενέργεια για γεωτρήσεις, ενώ την ίδια στιγμή εξαπολύει κατηγορίες σε Αθήνα και Λευκωσία για προκλητικές κινήσεις «που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Τουρκικό ΥΠΕΞ μέσω του Τανζού Μπιλγκίτς, (εκπρόσωπος του υπουργείου),  αναφέρει τα εξής:

«Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο . Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Στρατιωτικές ασκήσεις στη «Γαλάζια Πατρίδα»

Με δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην «Γαλάζια Πατρίδα» απαντά η Τουρκία στις συμμαχίες που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα και κορυφώθηκαν με τις πρόσφατες υπογραφές των αμυντικών συμφωνιών με Γαλλία και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα πρόκειται για την άσκηση ναρκοπολέμου «Νουσρέτ 2021» στο Βόρειο Αιγαίο και της μεγαλύτερης έκτασης -προετοιμασίας θαλάσσιου πολέμου- «Ανατολική Μεσόγειος 2021» από την 1/11/2021.

Στην άσκηση ναρκοπολέμου, ανοιχτά των Δαρδανελίων λαμβάνουν μέρος δυνάμεις από Αζερμπαϊτζάν, Πακιστάν, Κατάρ, Λιβύη, Μπαγκλαντές, αλλά και χώρες του ΝΑΤΟ όπως Ρουμανία, Ουκρανία Βέλγιο. Ενώ στην άσκηση «Αν. Μεσόγειος 2021», θα πάρουν μέρος ειδικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και του Πακιστάν.

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τις ασκήσεις ως απάντηση της Τουρκίας στο «πεδίο» με «τον τουρκικό στρατό να εκθέτει για ακόμα μία φορά τη δύναμη του στη θάλασσα».

Η Αθήνα απαντά στην Άγκυρα – «Απαράδεκτες, προκλητικές απειλές»

Σε σκληρούς τόνους κινείται η απάντηση της Αθήνας στις χθεσινές απειλές που εκτόξευσε η Άγκυρα κατά Ελλάδας και Κύπρου προειδοποιώντας, μεταξύ άλλων, πως θα παρέμβει προκειμένου να εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές.

Όπως αναφέρουν «η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

«Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις», καταλήγουν.

Σημειώνεται πως ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας» ανέφερε ο κ. Μπιλγκίτς.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/10/2021