Πολιτική

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου την Τρίτη στην Αθήνα – Ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά από τις ΗΠΑ

17.10.2021 | 12:57 Eνσωμάτωση

Δεν κρύβει τη δυσφορία της η τουρκική ηγεσία για τις τελευταίες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύναψη συμφωνιών με ιδιαίτερη βαρύτητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία. Χθες τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν όσο και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι με δηλώσεις τους επέλεξαν να συντηρήσουν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μετά τις δύο συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα της στην ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντική είναι η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Αθήνα.

Ωστόσο οι συμμαχίες αυτές και οι ευρύτερες εξελίξεις που αποδομούν το τουρκικό αφήγημα έχουν εκνευρίσει την κυβέρνηση Ερντογάν που για μια ακόμη φορά καταφεύγει σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας και απειλές.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει την Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα παραθέσει πρωινό εργασίας στη Λίβυα ομόλογό του Najla El Mangoush, με τη συμμετοχή και άλλων ΥΠΕΞ των Κρατών-Μελών ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να αναφερθεί στις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Ίσες αποστάσεις στα ελληνοτουρκικά από το αμερικανικό ΥΠΕΞ

Την πάγια τακτική των ίσων αποστάσεων αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξακολουθεί να κρατά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και μετά την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Κατ ‘αρχήν, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όπως γνωρίζετε, οι Ηνωμένες Πολιτείες γενικά δε λαμβάνουν θέση σχετικά με το πώς άλλα κράτη πρέπει να επιλύσουν τις διαφορές τους στα θαλάσσια σύνορα».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/10/2021