Ελλάδα

Εύβοια – Μεγάλες καταστροφές, αγωνία για την επόμενη μέρα

11.10.2021 | 07:25 Eνσωμάτωση

Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι στη βόρεια Εύβοια καθώς δύο μήνες μετά τις πυρκαγιές που έκαναν στάχτη τα δάση της περιοχής, η κακοκαιρία «Αθηνά» σάρωσε τα πάντα στο πέραμά της δημιουργώντας προβλήματα και μεγάλες καταστροφές.

Εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν, οι κάτοικοι κινδύνευσαν, οργανωθήκαν ολονύχτιες επιχειρήσεις διάσωσης. Από τις κατολισθήσεις καταστράφηκαν δρόμοι, ενώ διαλύθηκε το παραλιακό μέτωπο κοντά στην Αγία Άννα.

Τα νερά από τη σφοδρή βροχόπτωση μετατράπηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε έναν ορμητικό χείμαρρο, οποίος χωρίς να βρει κανένα εμπόδιο έφτασε μέχρι την παραλία, ισοπεδώνοντας τα πάντα στο πέρασμα του.

Ο χείμαρρος δημιούργησε πάρα πολύ σοβαρά τα προβλήματα, ενώ παρέσυρε μέχρι και ένα σπίτι.

Στην περιοχή Ψαροπούλι, οι κάτοικοι έκαναν λόγο για «τρομακτικές στιγμές». Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, με κάτοικο της περιοχής να δηλώνει πως «ένιωθα σα να βρίσκομαι σε κατάστρωμα πλοίου».

Δήμαρχος Μαντουδίου: «Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές»

Μιλώντας στο MEGA και την Κοινωνία Ώρα MEGA, ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας, σημείωσε πως οι στγιμές που ζει η Εύβοια είναι πρωτόγνωρες.

«Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Κατέβηκαν ποτάμια που δεν είχαν κατέβει ποτέ».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαπουρνιώτη, «τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ξεκινήσει», ωστόσο επειδή οι εκτάσεις που κάηκαν το μεσημέρι είναι τεράστιες, «χρειάζεται πολύς χρόνος και πρέπει να αρχίσουν και τα αντιπλημμυρικά έργα».

Η «Αθηνά» έχει προκαλέσει προβλήματα σε οικισμούς, με τον Αχλαδοπόταμο να βρίσκεται αποκλεισμένος και πολλά ρέματα να έχουν μπαζωθεί λόγω των φερτών υλικών.

«Σήμερα ξεκινούν οι καθαρισμοί των ρεμάτων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην Αγία Άννα γιατί καταστράφηκε το δίκτυο ύδρευσης.

Έχουμε αναγκαστεί και κάνουμε μεταφορά νερού από άλλες περιοχές».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 11/10/2021