Πολιτική

Πολιτική αντιπαράθεση με φόντο οικονομία και ελληνοτουρκικά

10.10.2021 | 09:39 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν οι Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Γιώργος Κατρούγκαλος, σχολιάζοντας τα μέτρα που έχουν παρθεί για την ακρίβεια, αλλά και για τα ελληνουτουρκικά.

Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει για την ακρίβεια η κυβέρνηση σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα νοικοκυριά είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες τους βάσει των τελευταίων μέτρων, καθώς μόνο το κόστος από την ακρίβεια θα είναι κοντά στα 1.5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως η ακρίβεια αυτή την περίοδο είναι σε παγκόσμια κλίμακα για παράγοντες που αφορούν τους πάντες και όχι μόνο τη χώρα μας.

«Η κυβέρνηση έχει καταφέρει και έχει εξοικονομήσει χρήματα, τα οποία είναι στο μισό δισεκατομμύριο, με σκοπό να ελαφρύνει κατά το δυνατόν αυτό το βάρος, το οποίο θα φανεί γρήγορα στις τσέπες των πολιτών. Μάλιστα ήδη ξεκίνησε να αποδίδεται το ποσό που εχει υποσχεθεί στις οικογένειες που έχουν υποστεί οι περιουσίες τους μεγάλες καταστροφές. Είναι βαριά η κατάσταση, ωστόσο η κυβέρνηση δεν είναι αδιάφορη, ούτε αμέτοχη».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ερωτήθηκε εάν η αντιπολίτευση θα στηρίξει αυτή τη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης, απάντησε πως η πολιτική σε αυτές τις περιπτώσεις έχει δύο διαφορετικές λογικές.

Η επιδείνωση από την πανδημία των στοιχείων της οικονομίας παγκόσμια, έχει διαταράξει τις αλυσίδες προμήθειες των προϊόντων , ωστόσο στην Ελλάδα έχουν παρατηρηθεί ενδογενή φαινόμενα,, για τα οποία ευθύνεται η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων τόνισε, την αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το οποίο ήταν ένα στοιχείο το οποίο ελεγχόταν κυρίως από το κράτος.

«Στη διακυβέρνησή μας δεν είχαμε ούτε μία αύξηση στο ρεύμα. Εμείς ζητήσαμε μία ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, προκειμένου να αντέξουν τα νοικοκυριά. Αυτό γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οπότε η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται μία γενική τάση, όπως είναι η αύξηση του πληθωρισμού και ταυτόχρονα να μην ανταποκρίνεται όπως οι άλλες παρόμοιες οικονομίες με εμας», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο δημοσιογράφος και διευθυντής σύνταξης του in.gr, Βασίλης Κανέλλης, σχολίασε πως τα μέτρα που έχει εξαγγείλει έως τώρα η κυβέρνηση ήταν προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο χρειάζεται ακόμη περισσότερη στήριξη, προκειμένου να αποφευχθεί η επιδοματική πολιτική, την οποία η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι αποτελεί κύρια πολιτική του.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε πως

Οι προκλήσεις της Τουρκίας

Σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως η εθνική απειλή για την χώρα ήταν αυτή που ήταν πάντα, αναφερόμενος στην γειτονική χώρα.

«Η εθνική απειλή για την χώρα είναι η επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, και προσπαθεί να δημιουργήσει νέο δίκαιο. Κυρίως μετά από το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει νέες συνθήκες στο Αιγαίο. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», αναδεικνύοντας την σημασία της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος στάθηκε στην αναθεωρητική πρακτική της Τουρκίας και στην συνεχή απειλή των γειτόνων είτε λεκτικά είτε με μορφή προκλήσεων και τόνισε πως στη συμφωνία είναι στρατηγικά ορθό να έχουμε βοήθεια από τους Γάλλους, όταν συμβεί κάτι.

Η συμφωνία αποτελεί ένα στοιχείο στρατηγικά ορθό και σημαντική επίτευξη για την Ελλάδα, ωστόσο χρειάζεται μέτρο, παρόλο που ήταν αναγκαία ως προς την ψήφισή της.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 10/10/2021