Κόσμος

«Βράζει» ο τουρκικός Τύπος για την ελληνογαλλική συμφωνία – Νέα «πυρά» από Ακάρ

08.10.2021 | 13:13 Eνσωμάτωση

Λίγες ώρες μετά την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί με επιθετική ρητορική προσπαθούν να κλιμακώσουν την ένταση αντί να βρουν λύσεις στα προβλήματα». Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να γνωρίζουν [σ.σ. στην Ελλάδα] ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες.

«Δεν μπορούν να νικήσουν την Τουρκία με τέτοιες ενέργειες και ρητορική» πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

Αναφερόμενος στην ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Ακάρ υποστήριξε πως «θέλουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με την εξεύρεση πολιτικών λύσεων μέσω διαλόγου στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας και οι δύο λαοί να ζουν με ασφάλεια και ευημερία, επωφελούμενοι από τον πλούτο σε ένα περιβάλλον της ειρήνης και της ηρεμίας».

Στο σημείο αυτό, δε, κούνησε το δάχτυλο στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως «οι δηλώσεις πολιτικών στην Ελλάδα είναι παράλογες. Δεν συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Αναφορά έκανε μάλιστα και στην αγορά από τη χώρα μας τριών γαλλικών φρεγατών, υποστηρίζοντας πως «η ‘αγάπη’ για οπλισμό ξεκίνησε στην Ελλάδα, κυρίως πρόσφατα, η οποία συνήψε συμφωνίες με την ενθάρρυνση ορισμένων χωρών».

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι γνωστή, χρωστούν πολλά. Ωθεί [σ.σ. η αγορά φρεγατών] την οικονομία σε χειρότερη κατάσταση, κάνοντας κάποιες σπάταλες. Οι λογικοί άνθρωποι στην Ελλάδα πρέπει να το δουν αυτό. Καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν μπορεί να προχωρήσει. Είμαστε εξαιρετικά αποφασισμένοι και ικανοί σε αυτό το θέμα» κατέληξε.

«Βράζει» ο τουρκικός Τύπος για την ελληνογαλλική συμφωνία

Νευρικότητα έχει προκαλέσει στην Τουρκία η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας η οποία κυρώθηκε χθες από την ελληνική βουλή.

Μάλιστα, σήμερα, ο τουρκικός τύπος ασχολείται εκτενώς με το θέμα, δείχνοντας τη στρατηγική σημασία της ελληνογαλλικής συμφωνίας και πόσο αυτή αλλάζει τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 08/10/2021