Πολιτική

Κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων πριν τις διερευνητικές

05.10.2021 | 13:08 Eνσωμάτωση

Η αμυντική συμφωνία με την Γαλλία έφερε νέο αέρα στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου να τη χαρακτηρίζει «πολυσήμαντη» και «χωρίς προηγούμενο για τη χώρα».

Το σοκ που έχει προκαλέσει η εν λόγο συμφωνία στην Άγκυρα έχει οδηγήσει τους υπουργούς του Ερντογάν σε ένα κρεσέντο απειλητικών και επιθετικών δηλώσεων εναντίον της Ελλάδας.

Σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έβγαλε το διπλωματικό κοστούμι και με γλώσσα…Ακάρ επιχείρησε να τορπιλίσει εκ νέου τις διερευνητικές της Τετάρτης στην Άγκυρα.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε την Κυριακή και η εκπρόσωπος του Ακάρ που μίλησε για προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας ενώ δεν παρέλειψε να θέσει και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

«Τσαμπουκάδες» και στην Κύπρο

Η Τουρκία πάντως δε μένει στις ρητορικές κορώνες.  Τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε μέσω ασυρμάτου το Nautical Geo που πραγματοποιούσε έρευνες στο δυτικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ με τον Γάλλο κυβερνήτη πάντως να απαντά και θα συνεχίσει κανονικά τις έρευνες

Η Ουάσιγκτον σχολίασε ως εξής την νέα τουρκική πρόκληση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Την ίδια στιγμή η Ανατολική Μεσόγειος αρχίζει και πάλι να θυμίζει καζάνι που βράζει καθώς η Τουρκία με NAVTEX για ασκήσεις του στόλους της προσπαθεί να εμποδίσει τον πλου του ερευνητικού NAUTICAL GEO για τον eastmed.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε μία μέρα πριν τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών: «Η Τουρκία θα υπερασπίσει τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο, και όταν χρειάζεται θα δίνει και την κατάλληλη απάντηση».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 05/10/2021