Κόσμος

«Σεισμός» από τις αποκαλύψεις για τα μυστικά των ισχυρών του πλανήτη

04.10.2021 | 17:34 Eνσωμάτωση

Το σκοτεινό παιχνίδι του χρήματος από τους πιο ισχυρούς του κόσμου αποκάλυψαν τα Pandora papers.

Πέντε χρόνια μετά το σεισμό που προκάλεσαν τα Panama papers ρίχνοντας τις κυβερνήσεις της Ισλανδίας και του Πακιστάν το νέο οικονομικό σκάνδαλο αναμένεται να γκρεμίσει αυτοκρατορίες.

Τα Panama Papeps είχαν βασιστεί μονάχα σε έναν υπεράκτιο «φορολογικό παράδεισο», ενώ τα Pandora σε 14. Πρόκειται για ένα λαβύρινθο εταιρειών offshore, όπου η μία κρύβει κάποια άλλη και αυτή η άλλη, ακόμα πέντε.

Τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος αποκαλύπτει η Διεθνής κοινοπραξία δημοσιογράφων η οποία αποκάλυψε και τα προηγούμενα οικονομικά σκάνδαλα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμπλέκεται μέσω της τότε συντρόφου του, με την οποία φέρεται να έχει αποκτήσει και παιδί. η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ απέκτησε ένα πολυτελέστατο διαμέρισμα στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε γεννήσει.

Η εφημερίδα Guardian εμπλέκει και τη νομική εταιρεία Anastasiades & Partners που είχε ιδρύσει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ διακίνησε 70 εκατομμύρια λίρες από τις επαφές του με Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.Αν και η σύζυγος του πριγκίπισσα Ράνια θέλει να προβάλει ένα προφίλ αντίστοιχο με της Νταϊάνα της Μέσης Ανατολής ο ίδιος φέρεται να έχει αγοράσει παραπάνω από 15 κατοικίες σε κάποια από τα ακριβότερα μέρη του πλανήτη και τρεις παραλιακές κατοικίες στο Μαλιμπού των ΗΠΑ.

Στη μαύρη λίστα του υπόγειου χρήματος βρίσκεται και η Κολομβιανή ποπ σταρ Σακίρα η οποία πάντως – μέσω του δικηγόρου της – ισχυρίζεται ότι όλες οι συναλλαγές της είναι νόμιμες και το διάσημο μοντέλο από τη Γερμανία Κλόντια Σίφερ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ακόμα όνομα που προστίθεται στη λίστα είναι ο στενός φίλος του Ερντογάν Ερμάν Ιλιτσάκ και η φοραποφυγή  του υπολογίζεται πάνω από 750 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αποκαλύψεις είναι ακόμα στην αρχή.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 04/10/2021