Πολιτική

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – ΗΠΑ για την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας

03.10.2021 | 05:53 Eνσωμάτωση

Οι ΗΠΑ και η υπογραφή για την ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας είναι ο επόμενος στόχος της ελληνικής διπλωματίας, μετά και την ελληνογαλλική συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι, με την Αθήνα να θέλει τη διατήρηση των ισορροπιών στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

Η συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ αναμένεται να υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας παραμένει υπό διαπραγμάτευση, με την Αθήνα να επιδιώκει και την εξασφάλιση μιας πολιτικής δήλωσης εκ μέρους των ΗΠΑ, που θα στηρίζει την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, έναντι και της τουρκικής παραβατικότητας.

Επίσης μέσα στον Οκτώβριο, και συγκεκριμένα στις 23 του μήνα, θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον μέχρι τις 3 Νοεμβρίου, και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπάιντεν, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ενώ θα πραγματοποιηθεί και δείπνο στο Κογκρέσο, όπου θα παραστεί και η Νάνσι Πελόζι, αλλά και πλήθος βουλευτών και γερουσιαστών.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 03/10/2021