Υγεία

Κορωνοϊός – Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα & το κίνημα αντιεμβολιαστών – Γεροτζιάφας & Μανωλόπουλος στο MEGA

02.10.2021 | 09:49 Eνσωμάτωση

Η πανδημία συνεχίζει να «καλπάζει» στη χώρα, με την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα να προκαλεί ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς. Την ίδια ώρα, ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει πέσει σημαντικά, ενώ το αντιεμβολιαστικό κίνημα μεγαλώνει. Καλά είναι, ωστόσο, τα νέα από το μέτωπο του φαρμάκου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, και Μπάμπης Κορόξενος, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ ο οποίος βρίσκεται σε αναστολή, καθώς δε δέχεται να εμβολιαστεί.

Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα – Πάνω από 90% η πληρότητα στις ΜΕΘ

«Δεν έχει συμβεί κάτι ιδιαίτερο στη Βόρεια Ελλάδα. Συνέβη ό,τι και πέρυσι. Ο εμβολιασμός έχει σταματήσει γύρω στο 60% και είναι ακόμα πιο χαμηλά σε πολλές περιοχές. Στη Γαλλία έχουμε φτάσει στο 85% του πληθυσμού πάνω από 12 ετών που έχει εμβολιαστεί πλήρως. Στη Γαλλία είχαμε αντιεμβολιαστές στην αρχή, τώρα όχι. Δεν έχει γίνει ζήτημα πολιτικής αντιδικίας ο εμβολιασμός. Οι γενικοί γιατροί έχουνε επιμορφωθεί, και υπάρχει συστηματική ιχνηλάτηση. Σήμερα, στις ΜΕΘ στο Παρίσι ελάχιστοι νοσούν από κορωνοϊό και οι θάνατοι έχουν πτωτική τάση», σημείωσε ο κ. Γεροτζιάφας για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πολύ καλά τα νέα σχετικά με το φάρμακο για τον κορωνοϊό»

Αναφερόμενος στα νέα που υπάρχουν για φάρμακα που καταπολεμούν τον ιό, ο κ. Μανωλόπουλος είπε ότι «Υπάρχει ένα καλό νέο από το μέτωπο του φαρμάκου. Στα πρώτα αποτελέσματα μειώνει τους θανάτους και κατά 50% τις νοσηλείες. Χορηγείται άμεσα μετά τη λοίμωξη. Και το φάρμακο προστίθεται στα όπλα που έχουμε, συμπληρωματικά στον εμβολιασμό». ¨

Τι γίνεται με την τρίτη δόση

«Για την τρίτη δόση έχουμε ξεκινήσει, ελπίζω να ανταποκριθούμε. Τα πρώτα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά. Από τους 280.000 που έχουν το δικαίωμα, νομίζω ότι ούτε 20.000 δεν έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση εδώ και δύο εβδομάδες που έχουν τη δυνατότητα. Αφήνουμε πίσω μας κάθε μέρα 30-40 νεκρούς», σημείωσε ο ίδιος για την τρίτη δόση του εμβολιασμού.

Η αύξηση των κρουσμάτων και η ανησυχία για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Ο κ. Γεροτζιάφας αναφέρθηκε και στο θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών, αλλά και στο τι πρέπει να γίνει όταν το φάρμακο θα είναι έτοιμο για διάθεση στο κοινό.

«Αντιπαράθεση δε γίνεται με τους αντιεμβολιαστές, είναι σκοταδιστές και κακώς βγαίνουν στις τηλεοράσεις. Στην υπόθεση του κορωνοϊού έχει γίνει τεράστια τεχνολογική επανάσταση. Το φάρμακο αφορά τους γιατρούς. Δε θα παίρνει ο κόσμος το φάρμακο μόνος του. Θα έχει παρενέργειες, επιπλοκές. Για να δώσεις φάρμακο χρειάζεται δίκτυο υγείας και αυτό πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση. Η πανδημία θα τραβήξει και χρειάζεται να επενδύσουμε», σημείωσε.

«Το θέμα της υποχρεωτικότητας είναι πολιτικό»

Στην κουβέντα μπήκε και ο κ. Μπάμπης Κορόξενος, πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, που βρίσκεται σε αναστολή.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Εμμένουμε στη θέση μας εμείς οι σε παρένθεση αντιεμβολιαστές. Ο τίτλος αυτός δεν είναι τίτλος για άνθρωπο. Ο καθηγητής μας έβαλε μια ετικέτα και αρνείται να συζητάει με ανθρώπους που δε θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. επέβαλαν οριζόντιο εμβολιασμό χωρίς να μιλήσουν με τον ασθενή. Το θέμα είναι πια πολιτικό και πρέπει να το πιστέψουμε όλοι πια. Σε ένα νοσοκομείο που βρίσκεται κάποιος που έχει νοσήσει, γιατί είναι επικίνδυνος αν νόσησε 7 μήνες πριν και όχι επικίνδυνος αν νόσησε πριν έξι μήνες; Ο άνθρωπος είναι μονάδα, δεν είναι σύνολο. Δεν είναι πανάκεια το να κάνουν όλοι εμβόλιο μέσα στο νοσοκομείο», είπε ο κ. Κορόξενος.

«Υπάρχουν διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Δε θα μπω σε διαλόγους επιστημονικής φύσης με ανθρώπους εκτός αντικειμένου. Τα δεδομένα σήμερα μας λένε ότι εμβολιασμένοι πολίτες έχουν 11 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν βαριά. Ο εμβολιασμένος αν πάρει τον ιό θα εκπέμψει λιγότερα σωματίδια από το ιικό φορτίο, ώστε να κολλήσει κάποιον άλλο. Όταν μιλάμε για εμβολιασμό, μιλάμε για ένα κοινωνικό δικαίωμα. Οι άνθρωποι που νοσούν βαριά κατά κύριο λόγο έρχονται από λαϊκές συνοικίες, δεν έχουν καλή περίθαλψη, ζουν σε στρες. Είναι καθημερινοί πολίτες. Και πρέπει να τους προστατεύσουμε. Το να συζητάμε επιστημονικά θέματα δημόσια στην τηλεόραση είναι ολέθριο λάθος», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γεροτζιάφας.

«Συζητάμε τα δικαιώματα των ανθρώπων που δε θέλουν να εμβολιαστούν. Δε βλέπω να γίνεται συζήτηση για τα δικαιώματα των εμβολιασμένων που ανησυχούν για τα παιδιά τους γιατί υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο λόγω των ανεμβολίαστων, και δε συζητάμε και για τα δικαιώματα των ανοσοκατασταλμένων», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μανωλόπουλος.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 02/10/2021