Πολιτική

Ελληνοτουρκικά – Τα νεύρα του Σουλτάνου μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

01.10.2021 | 18:28 Eνσωμάτωση

Η αλλοπρόσαλλη στάση του Ερντογάν συνεχίζεται με φόντο την ελληνογαλλική συνεργασία, που ενοχλεί την Τουρκία από τη μία και την προσπάθεια ελληνοτουρκικού διαλόγου από την άλλη.

Έτσι, στις 6 Οκτωβρίου στην Άγκυρα, Ελλάδα και Τουρκία θα συνεχίζουν τις διερευνητικές επαφές με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεών τους και από την άλλη, οι Τούρκοι ήδη επιτέθηκαν στην Ελλάδα επειδή κατά την γνώμη τους η χώρα μας δεν έχει το δικαίωμα να αμύνεται στις τουρκικές προκλήσεις.

«Οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της Ελλάδας σε ναυτικές ζώνες και εναέριο χώρο παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Είναι ένα μάταιο όνειρο για την Ελλάδα να σκεφτεί ότι μπορεί να επιβάλει στην Τουρκία αυτές τις απαιτήσεις. Η πολιτική εξοπλισμών της Ελλάδας είναι προβληματική και απειλεί την ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής», ήταν η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι Τούρκοι δε διστάζουν μάλιστα να εμπλέξουν και την Ευρώπη, κατηγορώντας την Ελλάδα πως με την πολιτική της υπονομεύει τα συμφέροντα της ΕΕ, την ώρα που παραβιάζουν τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Σήμερα, στις 11:26 το πρωί ζεύγος F-16 πέταξαν πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους στα 29.000 και στη συνέχεια άλλο ζεύγος F-16, στις 11:27, πέταξαν ξανά πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους σε χαμηλότερο ύψος, στα 11.000 πόδια.

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις έδωσε όμως από την Κύπρο ο υπουργός Άμυνας που παρακολούθησε την στρατιωτική παρέλαση μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, καθώς και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι κορβέτες GOWIND 2500

Την ίδια ώρα, φουντώνει η συζήτηση για την απόκτηση ακόμα τριών γαλλικών πλοίων.

Πρόκειται για κορβέτες τύπου GOWIND με τις οποίες η Ελλάδα, σε συνεργασία και με τις φρεγάτες Belharra, θα θωρακίσει το Αιγαίο.

H κορβέτα Gowind-2500, η οποία αν προχωρήσει η παραγγελία της θα είναι διαθέσιμη την ίδια περίοδο με τις Belharra, θεωρείται ευέλικτο και γρήγορο πλοίο, με μήκος 102 μέτρα, εκτόπισμα 2.600 τόνους, επιχειρησιακή εμβέλεια 3.700 ναυτικών μιλίων και ταχύτητα πλεύσης 25 κόμβων.

Mε τεχνολογία αορατότητας στα ραντάρ stealth, βαρύ οπλισμό που περιλαμβάνει και Exocet και drones, θεωρείται ένας υπολογίσιμος αντίπαλος για το τουρκικό ναυτικό.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 01/10/2021