Υγεία

Κορωνοϊός – Συναγερμός για τη διασπορά σε παιδιά & εφήβους

29.09.2021 | 16:51 Eνσωμάτωση

Στη ΜΕΘ Covid του Αγλαΐα Κυριακού παραμένει για δεύτερη ημέρα το βρέφος 2 μηνών που νοσηλεύεται από το μεσημέρι της Τρίτης με αναπνευστική ανεπάρκεια.

Είναι ένα από τα συνολικά 15 παιδιά που νοσηλεύονται μόνο στην Αττική ενώ εκτιμάται πως άλλα τόσα νοσηλεύονται και στη βόρεια Ελλάδα.

Ένα παιδί νοσηλεύεται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου, ωστόσο από τις 7 Ιουλίου έχουν νοσηλευτεί πάνω από 50 παιδιά.

«Από τις 7 Ιουλίου δηλαδή μέχρι τώρα είναι διπλάσιος αριθμός των παιδιών από ότι ήταν όλους τους προηγούμενους μήνες. Από τα 135 τα 80 έχουν μπει μέχρι και τον Μάιο. Ιούνιο δεν είχαμε τίποτε και από 7 Ιουλίου μέχρι τώρα έχουν μπει σχεδόν 50 παιδιά», λέει ο Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής Ρίου.

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων

Ο 11χρονος Γιώργος δηλώνει πανέτοιμος να εμβολιαστεί όταν έρθει η ώρα. Μέχρι τότε, η μάσκα, το αντισηπτικό και τα self-tests δε λείπουν ποτέ από τη σάκα του.

«Δεν ενοχλούμαι. Είμαι συνηθισμένος σε αυτό και πρέπει να το κάνουμε».

Από την στιγμή που χτύπησε το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 8.500 κρούσματα σε παιδιά, με τους γονείς να δηλώνουν ανήσυχοι

«Αγκάθι» τα παιδικά πάρτι

Οι παιδίατροι εξηγούν στο LIVE NEWS πως η κύρια διασπορά δε γίνεται μέσα στα σχολεία αλλά έξω από αυτά.

«Στο σχολείο υπάρχουν κάποια μέτρα προστασίας που επιτηρούνται. Στις εξωσχολικές δραστηριότητες δεν μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα».

Σήμερα, 3 στα 10 κρούσματα αφορούν παιδιά και εφήβους, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα, το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα συνεπάγεται κλείσιμο παραθύρων στις σχολικές αίθουσες, με τους ειδικούς να χτυπούν καμπανάκι.

Τον Οκτώβριο οι εμβολιασμοί στον παιδίατρο

Στα ιατρεία των παιδιάτρων θα βασιστεί από βδομάδα η επιχείρηση «πειθούς» των εφήβων, με τον παιδίατρο Μάριο Ανδρέου πάντως να παραδέχεται στο LIVE NEWS πως περίμενε μεγαλύτερη ανταπόκριση από τους γονείς.

«Πραγματικά δεν ξέρω τι να απαντήσω. Περίμενα να υπάρχουν τηλέφωνα. Ουσιαστικά μέσα σε αυτές τις 10 ημέρες  1-2 άτομα με ρωτήσαν και αυτά γιατί ήρθαν στο ιατρείο. Δεν έχω δεχτεί τηλέφωνα», λέει ο Μάριος Ανδρέου, παιδίατρος.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει εκτεταμένη καμπάνια πειθούς για εμβολιασμών των εφήβων.

Θεσσαλονίκη – Στο κόκκινο από τους ειδικούς

Η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει να τεθεί σε καθεστώς μίνι lockdown. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και από τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής η πόλη θεωρείται… κατακόκκινη και η απόφαση για το αν θα μπει στο συγκεκριμένο καθεστώς, όπως άλλες περιοχές στην ίδια επιδημιολογική κατάσταση, είναι πολιτικό ζήτημα.

Ποια μέτρα θα ισχύσουν

Αν η Θεσσαλονίκη τεθεί σε καθεστώς μίνι lockdown, θα ισχύουν τα παρακάτω μέτρα:

– Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

– Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Αύριο θα ανακοινωθεί αν θα τεθεί ο Νομός Θεσσαλονίκης και άλλοι όμοροι νομοί σε καθεστώς μίνι lockdown.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 29/09/2021