Πολιτική

«Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» – Φρεγάτες και η αμυντική συμφωνία

28.09.2021 | 16:51 Eνσωμάτωση

Νέα εποχή για το Πολεμικό Ναυτικό με γαλλικά πλοία αλλά και νέα εποχή για την Ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία.

«Η ΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της αυτό υπηρετεί η συμφωνία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Στρατηγική ανακοινώνοντας ταυτόχρονα την αγορά 3 με δικαίωμα για ακόμα μία φρεγατών ενώ στο τραπέζι είναι η απόκτηση  ίδιου αριθμού κορβέτων.

«Είναι απόλυτα λογικό και νομότυπο να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθούμε στο πλευρό της για να γίνουν σεβαστά τα συμφέροντα   της εδαφικής της ακεραιότητας και ύστερα μία συνεργασία που αναλάβαμε για να την προστατεύσουμε», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Οι  3 φρεγάτες θα έχουν διαμόρφωση η οποία  θα είναι ισχυρότερη από αυτήν του γαλλικού Ναυτικού,  με   ραντάρ SeaFire και αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30 καλύπτοντας την αντιαεροπορική άμυνα σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα.

«Υπέροχα Νέα! Στρατηγική Συμφωνία   Κτίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος Μετά τις “Ριπές Ανέμου” έρχεται το “Θεόρατο Κύμα” Τα νέα “Ξύλινα Τείχη” εν πλω για το Πολεμικό Ναυτικό μας! Όραμα-Οργάνωση-Υλοποίηση Ο σχεδιασμός προχωρά “Μεθ’ Ορμής Ακαθέκτου” Και τα καλύτερα έρχονται… Ελλάδα – Γαλλία Συμμαχία », ανέφερε ο στρατηγός Κ. Φλώρος – Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σε ανάρτηση του στο Τwitter.

Το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους.

«Με μελέτη όλων των προτάσεων, εμπιστοσύνη στο Πολεμικό Ναυτικό και με σύνεση πήραμε αποφάσεις που άλλοι δεν τολμούσαν επί δεκαετίες. Μετά την Πολεμική Αεροπορία και τα Rafale και το Πολεμικό Ναυτικό θωρακίζεται με Belharra. Ελλάς– Γαλλία– Συμμαχία  Reloaded!», δήλωσε ο Νίκος Παναγιοτόπουλος  Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο οπλισμός συμπληρώνεται από πυροβόλο των 76 χιλιοστών, και σύστημα RAM 21 πυραύλων kai τους   Exocet MM40 Block 3c, με ικανότητα κρούσης σε μεγάλες αποστάσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν και δυνατότητα να πλήξουν παράκτιους στόχους.

«Η πρώτη φρεγάτα θα έρθει το 2025- 2026 καλώς εχόντων των πραγμάτων και πλέον η Ελλάδα αποκτά ένα πλοίο για αντιαεροπορική κάλυψη περιοχής », ανέφερε ο δημοσιογράφος MEGA Μαρίνος Γκασιάμης.

Η απόκτηση τους αλλάζει την ισορροπία στο Αιγαίο με τους Τούρκους να μην κρύβουν την ενόχλησή τους χαρακτηριστικό το δημοσίευμα της Daily Sabah πως η Ελλάδα αγοράζει γαλλικά αεροσκάφη και φρεγάτες παρότι λέει πως δεν θα μπει σε κούρσα εξοπλισμών, δημοσίευμα που παραβλέπει όμως τις τουρκικές επιθετικές κινήσεις. Σε ένα ακόμα μήνυμα αποφασιστικότητας η Ελλάδα έστειλε στο Καστελόριζο το υποβρύχιο Παπανικολής με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να σημειώνει πως παραμένουν άοκνος φρουρός του Αιγαίου.

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 28/09/2021