Κόσμος

Γερμανία – Ιστορική ήττα CDU – Οι κερδισμένοι & οι χαμένοι

27.09.2021 | 18:22 Eνσωμάτωση

Οι Σοσιαλδημοκράτες πανηγυρίζουν ξέφρενα. Για μια επιλογή αλλαγής μιλά ο επικεφαλής του κόμματος Όλαφ Σολτς.

«Είναι βέβαιο ότι οι πολίτες επέλεξαν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα επειδή θέλουν αλλαγή της διακυβέρνησης και επίσης επειδή θέλουν ο επόμενος καγκελάριος αυτής της χώρας να είναι ο Όλαφ Σολτς».

Οι Σοσιαλδημοκράτες εξασφάλισαν το 25,7%, οι Χριστιανοδημοκράτες  24,1%, το πιο  χαμηλό ποσοστό στην ιστορία του κόμματος.

Τρίτοι είναι οι Πράσινοι με 14,8% και τέταρτοι οι Φιλελεύθεροι με 11,5%. Το ποσοστό του 10,3% κέρδισε η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία ενώ εντός βουλής είναι και το κόμμα της Αριστεράς.

Απογοήτευση για τους Χριστιανοδημοκράτες

Η απογοήτευση στο μέτωπο των χριστιανοδημοκρατών είναι διάχυτη.

Για πολλούς, η ευθύνη της ήττας βαραίνει τον Άρμιν Λάσετ ο οποίος ωστόσο επέμεινε ότι μπορεί να διεκδικήσει την καγκελαρία.

«Ψήφος υπέρ των συντηρητικών είναι ψήφος εναντίον κυβέρνησης με επικεφαλής από την Αριστερά».

Οι Χριστιανοδημοκράτες είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους.

Για την κατάκτηση της τρίτης θέσης πανηγυρίζουν οι Πράσινοι παρά το γεγονός ότι το τελικό αποτέλεσμα απέχει πολύ από τα υψηλά ποσοστά που παρουσίαζε η παράταξη δημοσκοπικά.

Οι Πράσινοι αναμένεται να παίξουν ρόλο ρυθμιστή στον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης μαζί με τους Φιλελεύθερους.

Τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται πως επέλεξαν πολίτες άνω των 60, ενώ οι κάτω των 30 ψήφισαν κυρίως Πράσινους και Φιλελεύθερους.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 27/09/2021