Πολιτική

Πλειοδοσία από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό – Οι δημοσκοπήσεις & τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

26.09.2021 | 09:12 Eνσωμάτωση

Η επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που «μυρίζει» εκλογές και εξελίσσεται σε πλειοδοσία από κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η πορεία της πανδημίας στη χώρα, βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Άννα Ευθυμίου, βουλευτής ΝΔ, Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο διευθυντής σύνταξης του in.gr, Βασίλης Κανέλλης, και ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδημητρίου.

«Το ότι δεν ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ η αύξηση του κατώτατου μισθού δε σημαίνει ότι προχωράμε σε πλειοδοσία»

Σχολιάζοντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», το οποίο κάνει λόγο για επερχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, πριν τις κάλπες, η κ. Ευθυμίου είπε ότι «Από τη συζήτηση του μεσοπρόθεσμου στη Βουλή είχα πει ότι πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι το διάλογο για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήρθε η κυβέρνηση, έδωσε αυτή την ενδεικτική αύξηση, αλλά με δεδομένο ότι έγινε αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης, και ότι η οικονομία είναι μια δυναμική διαδικασία, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση να περάσουμε σε μια αύξηση του κατώτατου μισθού. Το ότι δεν ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ δε σημαίνει ότι τώρα προχωράμε σε πλειοδοσία».

Απαντώντας σχετικά με το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό το σενάριο στις επόμενες εκλογές η ΝΔ να πετύχει αυτοδυναμία, η ίδια τόνισε ότι «Αυτή τη στιγμή η πορεία των δύο χρόνων της κυβέρνησης, με πολλές δυσκολίες, έχει δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα, και θεωρώ ότι αυτό κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Θέλουμε να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο, στο τέλος της τετραετίας θα έχει ολοκληρωμένη άποψη ο ελληνικός λαός».

«Αν ο κ. Μητσοτάκης φέρει 5-6 υπουργούς από το εξωτερικό, μπορεί να διατηρήσει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις»

Σε ερώτημα σχετικά με νέα δημοσκόπηση, όπου για ακόμη μία φορά καταγράφεται προβάδισμα της ΝΔ, με διψήφια διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαρακιώτης σημείωσε ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό που θέσπισε η ΝΔ για τους νέους και αύξησε τον κατώτατο μισθό. Η ΝΔ δεν έχει προβεί σε καμία αύξηση, παρά μόνο μια συμβολική αύξηση. Πιστεύω ότι θα έχει προβάδισμα η ΝΔ αν ο κ. Μητσοτάκης συνεχίσει να κάνει μεταγραφές. Βρισκόμαστε ακόμη στη μεταγραφική περίοδο, αν φέρει άλλους 5-6 υπουργούς από το εξωτερικό, μπορεί να διατηρήσει ένα προβάδισμα. Με την ομάδα που έχει, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πλήρως απογοητευμένος από τη ΝΔ, αναρωτιέμαι πόσο ευχαριστημένοι μπορούν να είναι οι ψηφοφόροι της ΝΔ».

«Ο κόσμος φοβάται ότι έχει να αντιμετωπίσει ένα μνημονιακό χειμώνα»

«Βλέπω ένα πρωτοσέλιδο που είναι αποκαλυπτικό σε ό,τι αφορά στις προθέσεις της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα μου δείχνει μια πλειοδοσία σε ό,τι αφορά στην προεκλογική περίοδο. Μήπως προσβάλουμε λίγο τον κόσμο με αυτά; Πιστεύετε ότι ο κόσμος συνεχίζει και ψηφίζει με τα μοντέλα του παρελθόντος; Ο κόσμος φοβάται ότι έχει να αντιμετωπίσει ένα χειμώνα μνημονιακό με τις αυξήσεις. Ακόμα “ΤΟ ΒΗΜΑ” αναφέρεται και στο θέμα με την efood. Αυτά τα ζητήματα φέρνουν μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση με το συντηρητικό της πλαίσιο. Αν γίνονταν τώρα εκλογές, θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν δεύτερη πολιτική δύναμη. Η ΝΔ έχει διαφορά ασφαλείας», σχολίασε ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου.

«Εκλογές ίσως και σε ένα χρόνο, πριν την υπογραφή του νέου συμφώνου σταθερότητας»

«Είναι πολύ αστείο και νομίζω ότι συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αυτό, δύο χρόνια μετά τις εκλογές να γίνεται τέτοια συζήτηση. Δημιουργεί πρόβλημα και στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα. Πιστεύω ότι θα πάμε σε εκλογές, και πιθανότατα σε ένα χρόνο από τώρα, επειδή κάποια στιγμή πρέπει να υπογραφεί το νέο σύμφωνο σταθερότητας, που σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία. Τώρα που είναι χαλαρά, είναι όλα καλά και μοιράζουμε μισθούς. Βασικό ακόμα είναι ότι κάποια στιγμή δε θα δανειζόμαστε και δε θα πληρώνουμε το χρέος με χαμηλά επιτόκια. Θα αυξηθούν και δε θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος. Πιθανότατα η κυβέρνηση να θέλει να προλάβει τα κακά μαντάτα τα μακροοικονομικά, να δώσει ό,τι έχει να δώσει, και να πάμε σε εκλογές», σημείωσε από την πλευρά του ο Βασίλης Κανέλλης.

Η αύξηση των κρουσμάτων, η μείωση των εμβολιασμών & οι αρνητές της πανδημίας

Μιλώντας για την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και το σενάριο ενός νέου lockdown, η κ. Ευθυμίου είπε ότι «Με μία συνεχή πειθώ προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Δεν ξέρω αν έχουμε πιάσει “ταβάνι” στους εμβολιασμούς, εγώ βλέπω ακόμα ανθρώπους που το σκέφτονται. Κανείς δε θέλει ένα lockdown. Τα νοσοκομεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα, η κατάσταση είναι δύσκολη, υπάρχει ανησυχία, αλλά υπάρχουν και τα μέσα ώστε να μην υπάρξει lockdown».

«Έπρεπε να έχουν γίνει προσλήψεις υγειονομικών εδώ και ένα χρόνο»

«Τα επίσημα στοιχεία για την πανδημία είναι κόλαφος. Η χώρα μας βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην απώλεια ανθρώπινων ζωών στην ΕΕ ανά εκατομμύριο κατοίκων. Τελειώνει ο Σεπτέμβρης και το ποσοστό των εμβολιασμών είναι κάτω από αυτό που είχε θέσει η κυβέρνηση ως στόχο για τον Ιούνιο. Στο ΕΣΥ δε θα ενσωματωθεί κανένας επικουρικός γιατρός ή νοσηλευτής. Αυτό είναι το όραμα της ΝΔ για το ΕΣΥ; Έτσι θα μπούμε στο τέταρτο κύμα; Έπρεπε να έχουν γίνει προσλήψεις εδώ και 1,5 χρόνο», είπε από την πλευρά του ο κ. Σαρακιώτης.

«Η κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια σε ό,τι αφορά στην πανδημία. Γιατί δεν πάτε σε σχολεία με μικρές τάξεις; Η έξαρση του κορωνοϊού προέρχεται από τα σχολεία. Σε αυτό τον τομέα η κυβέρνηση δε φαίνεται να πατάει καλά», σχολίασε ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου, με τον Βασίλη Κανέλλη να επισημαίνει ότι «Πιστεύω ότι έχει γίνει λάθος στην καμπάνια τους τελευταίους μήνες. Η κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση στα παιδιά, αλλά όχι στους 70 και πάνω, όπου 1 στους 4 είναι ανεμβολίαστοι».

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 26/09/2021