Κόσμος

Κρίσιμες εκλογές για τη Γερμανία & την Ευρώπη – Στην κάλπη με το βλέμμα στην κλιματική κρίση

26.09.2021 | 20:03 Eνσωμάτωση

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων έμοιαζαν με τρενάκι του τρόμου, Οι Γερμανοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε 47 κόμματα, τα περισσότερα που έχουν ποτέ συμμετάσχει σε ομοσπονδιακές εκλογές μετά την επανένωση της Γερμανίας. Πάμε να δούμε όσα έγιναν σήμερα, που ψήφισαν και τι δήλωσαν οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την καγκελαρία. Πολλοί ψηφοφόροι πάντως πήγαν στην κάλπη με το βλέμμα στην κλιματική κρίση μετά και τις μεγάλες πλημμύρες του περασμένου Ιουλίου στη Γερμανία, όπου έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 200 άνθρωποι. Μάλιστα το παρόν έδωσε και η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Στο μεγάλο προβάδισμα που έχει στη δημοφιλία ποντάρει ο Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, μετά το ψαλίδισμα της διαφοράς μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων. Βοήθησε μια ψηφοφόρο με κινητικά προβλήματα να κατεβεί τις σκάλες σε εκλογικό κέντρο του Πότσδαμ και δήλωσε αισιόδοξος.

Υπομονετικά στην ουρά, φορώντας μάσκα, περίμενε για να ψηφίσει στο Άαχεν ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λασετ που φιλοδοξεί να διαδεχτεί τη Μέρκελ.

Να μην πάει χαμένη ούτε μία ψήφος ζήτησε και η υποψήφια καγκελάριος των Πράσινων.

Συγκρατημένοι οι Γερμανίδες και οι Γερμανοί ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες, περίπου οι μισοί είχαν ήδη ψηφίσει με επιστολική ψήφο.

Στη Βαυαρία, όπου διακρίνονται για το χιούμορ και την υπερηφάνια τους, ορισμένοι ψήφισαν φορώντας παραδοσιακές στολές.

Με το βλέμμα στο κλίμα

Πολλοί πήγαν στην κάλπη με το βλέμμα στην κλιματική κρίση και τις μεγάλες πλημμύρες του περασμένου Ιουλίου στη Γερμανία, όπου έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 200 άνθρωποι και προκλήθηκαν ζημιές δισεκατομμυρίων. Μέχρι τις παραμονές των εκλογών η νεολαία αλλά και μεγαλύτερες γενιές ζητούσαν από τα κόμματα να δεσμευτούν για αληθινά μέτρα.

Το παρόν έδωσε και η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Η ψήφος είναι σημαντική, αλλά δεν αρκεί. Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τον παρόν και το μέλλον στον πλανήτη Γη, πρέπει να είμαστε ενεργοί Δημοκρατικοί πολίτες και στους δρόμους», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/09/2021