Κόσμος

Γερμανία – Θρίλερ δείχνουν τα exit poll – Τα πρώτα αποτελέσματα, οι πιθανοί συνασπισμοί

26.09.2021 | 20:01 Eνσωμάτωση

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι γερμανικές εκλογές, αφού το πρώτο το πρώτο exit poll που δείχνει ισοπαλία για SPD και CDU.

Σόλτς και Λάσετ βρίσκονται ισόπαλοι στην πρώτη θέση με 25%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 15%. Οι φιλελεύθεροι όπως και οι ακροδεξιοί του AFD συγκεντρώνουν 11%, ενώ το αριστερό Die Linke καταφέρνει να περάσει στη γερμανική Βουλή με 5%.

Η πρώτη προσέγγιση για την κατανομή των εδρών με βάση το exit poll

Το ποσοστό που συγκεντρώνει το CDU είναι το χαμηλότερο ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Χριστιανοδημοκράτες μεταπολεμικά, ενώ για τους Σοσιαλδημοκράτες είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό.

Ήδη, και οι δύο μεγάλοι σχηματισμοί έχουν αρχίσει να ανακοινώνουν ότι θα είναι οι νικητές. Ο γενικός γραμματέας του CDU ανακοίνωσε ότι η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων είναι εφικτή, ενώ ο γενικός γραμματέας του SPD ανακοίνωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται και ο Σολτς θα είναι καγκελάριος.

Οι πιθανοί συνδυασμοί για σχηματισμό κυβέρνησης με βασικό κόμμα το CDU συμπεριλαμβάνουν τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll συγκεντρώνουν αθροιστικά 51%. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και ο πιθανός συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες ως κύρια δύναμη και τους ίδιους συμμάχους.

Με βάση αυτά τα ποσοστά ο σχηματισμός κυβέρνησης SPD, Πρασίνων και Die Linke αποκλείεται καθώς συγκεντρώνουν 45%.

Ωστόσο δεν αποκλείεται, αν και δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, η μεγάλη συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, με τη συμμετοχή και κάποιου τρίτου κόμματος.

Καθώς όλα τα κόμματα έχουν αποκλείσει τη συνεργασία με το ακροδεξιό AFD, οι πιθανές συνεργασίες αποτυπώνονται στο παρακάτω γράφημα πάντα σύμφωνα με τα αποτελέσματα του exit poll.

Δεύτερο exit poll δείχνει προβάδισμα στατιστικού λάθους στο CDU

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ZDF ένα δεύτερο exit poll δείχνει οριακό προβάδισμα στους Χριστιανοδημοκράτες με 26%.

Οι πρώτες δηλώσεις των πρωταγωνιστών μετά τo exit poll

«Είμαστε μπροστά στo exit poll, θέλουμε ο Σολτς να γίνει καγκελάριος» αναφέρει το SPD στην πρώτη αντίδραση μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων των Exit Polls.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του CDU δήλωσε πως «τo exit poll έδειξε ότι μια συνεργασία CDU/CSU, Πράσινων και FDP είναι πιθανός».

«Θα μιλήσουμε με όλα τα δημοκρατικά κόμματα για να δούμε τις πιθανότητες συνεργασίας» το μήνυμα των Πρασίνων, οι οποίοι αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της Γερμανίας.

Οι πιθανές συνεργασίες μετά τις εκλογές

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι πιθανές συνεργασίες για την επόμενη κυβέρνηση είναι:

Σενάριο 1

«Φωτεινός Σηματοδότης»: Σοσιαλδημοκράτες SPD/ Πράσινοι/ Φιλελεύθεροι FDP

Σενάριο 2

«Τζαμαϊκα»: Χριστιανοδημοκράτες CDU/ Φιλελεύθεροι FDP/ Πράσινοι

Σενάριο 3

Χριστιανοδημοκράτες CDU/ Σοσιαλδημοκράτες SPD/ Φιλελεύθεροι FDP

Σενάριο 4

Σοσιαλδημοκράτες SPD/ Αριστερά DieLinke/ Πράσινοι

Σενάριο 5

Χριστιανοδημοκράτες CDU/ Φιλελεύθεροι FDP

Σενάριο 6

«Μεγάλος Συνασπισμός: Χριστιανοδημοκράτες CDU/ Σοσιαλδημοκράτες SPD

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/09/2021