Υγεία

Κορωνοϊός – Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη για την αύξηση των κρουσμάτων – Στα «ύψη» ο προβληματισμός γονέων & εκπαιδευτικών

25.09.2021 | 09:20 Eνσωμάτωση

Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, με την πανδημία να εξακολουθεί να «καλπάζει» στη χώρα, την ώρα που το κίνημα των αντιεμβολιαστών και των αρνητών γιγαντώνεται.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, και Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη για την αύξηση των κρουσμάτων

«Παρόλο που έχουμε σταθεροποίηση στα κρούσματα σε όλη τη χώρα, ειδικά στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας υπάρχει εντοπισμένη αύξηση. Γενικά ξέρουμε ότι οπουδήποτε έχει εμβολιαστεί λιγότερος πληθυσμός μπορεί να έχουμε τοπικές εξάρσεις. Θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί και η χρήση των τεστ στην εργασία και στα σχολεία, ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», σημείωσε η κ. Ψαλτοπούλου.

Στα «ύψη» ο προβληματισμός γονέων & εκπαιδευτικών για τα κρούσματα

Αναφερόμενη στα παιδιά, και στο ότι οι προβλέψεις των ειδικών για πολλές χιλιάδες κρούσματα φαίνεται πως έχουν πέσει έξω, η ίδια είπε ότι «Ακόμα είναι νωρίς, είναι πολύ αισιόδοξο αυτό που βλέπουμε. Όταν επιδεινωθεί ο καιρός δε θα μπορούμε να ανοίγουμε τα παράθυρα. Πολλές φορές τα παιδιά μολύνονται από το οικογενειακό περιβάλλον και μετά μεταδίδουν τον ιό σε άλλα παιδιά. Το πρωτόκολλο για τα σχολείο νομίζω ότι είναι πολύ επαρκές. Είναι σημαντικό το ότι τα παιδιά από 4 ετών φορούν μάσκες στην Ελλάδα. Επίσης οι γονείς πρέπει να κάνουν τα self-tests στα παιδιά. Όλα αυτά είναι σημαντικά μέτρα».

«Όταν εμβολιάζουμε τα παιδιά μας ετοιμάζουμε την ανοσία της κοινότητας»

Σχετικά με τον προβληματισμό των γονιών στο να προχωρήσουν στον εμβολιασμό των παιδιών τους, ο κ. Γραβάνης τόνισε ότι «Τα εμβόλια τα καινούργια με τις νέες τεχνολογίες έχουν δοθεί πάνω από 6 δις δόσεις σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην ιατρική ιστορία. Μέσα σε αυτό τον αριθμό, υπάρχουν εκατομμύρια παιδιών από 12 έως 17 ετών. Ξέρουμε λοιπόν τα εμβόλια αυτά καλύτερα από κάθε άλλο εμβόλιο. Μπορούμε πλέον να πούμε μεγάλη ασφάλεια ότι τα εμβόλια νέας τεχνολογίας κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλή. Οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται να κάνουν στα παιδιά τους τα συγκεκριμένα εμβόλια. Έχουν δώσει εμβόλια με παλιές τεχνολογίες στα παιδιά τους. Ο κορωνοϊός θα είναι μαζί μας, θα συντροφεύει τη ζωή μας για πολλά χρόνια, με τη σημερινή η διαφορετική μορφή. Όταν εμβολιάζουμε τα παιδιά μας ετοιμάζουμε την ανοσία της κοινότητας για όσα θα έρθουν στο μέλλον».

Υγειονομικός εξηγεί γιατί προτίμησε την αναστολή εργασίας από το εμβόλιο

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε και ο κ. Παναγιώτης Παπαγιαννάκης, γαστρεντερολόγος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου που βρίσκεται σε αναστολή, γιατί επέλεξε να μην εμβολιαστεί.

«Δεν έχω εμβολιαστεί. Ο λόγος είναι ότι είχα περάσει τον κορωνοϊό, έχω φυσική ανοσία. Η φυσική ανοσία μπορεί να είναι έως και 27 φορές πιο ισχυρή από αυτήν που προσφέρουν τα εμβόλια. Τα εμβόλια αυτά έχουν φτιαχτεί για άλλους λόγους, είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζονται απέναντι σε ιούς. Οπότε θεωρούμε ότι υπάρχει επικινδυνότητα. Θεωρούμε ότι υπάρχουν επιπλοκές που υποσημειώνονται», ανέφερε ο κ. Παπαγιαννάκης.

«Νομίζω ότι η αντίδραση του συναδέλφου είναι υπερβολική και δεν τεκμηριώνεται από τη διεθνή βιβλιογραφία. Έχουμε χορηγήσει 6 δις δόσεις των νέων εμβολίων, εάν υπήρχε κάποια σοβαρή χρόνια ή λιγότερο χρόνια επίπτωση, θα το είχαμε δει. Με μεγάλη βεβαιότητα και τεκμηριωμένη ιατρική αξιολόγηση τέτοια συμβάντα δεν υπάρχουν», απάντησε ο κ. Γραβάνης.

«Έχουμε την ελευθερία να εμβολιαστούμε οποιοδήποτε εμβόλιο. Ας επιλέξει κάποιο εμβόλιο παλαιάς τεχνολογίας για να εμβολιαστεί ο συνάδελφος», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Ψαλτοπούλου.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 25/09/2021