Κόσμος

ΗΠΑ – Τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 65 συστήνουν οι ειδικοί

18.09.2021 | 06:32 Eνσωμάτωση

Ομάδα ειδικών, εξωτερικών συμβούλων του Αμερικανικού Οργανισμού Φαρμάκων ψήφισε υπέρ της χρήσης τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου για τους πολίτες άνω των 65 ετών, για όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, καθώς και για τους υγειονομικούς και όσους λόγω της εργασίας τους είναι εκτεθειμένοι σε υψηλό ρίσκο μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως οι εκπαιδευτικοί.

Οι ειδικοί δεν συνιστούν τη χρήση τρίτης δόσης σε όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών με μεγάλη πλειοψηφία και η θέση τους θα ληφθεί υπόψη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων στη λήψη της τελικής απόφασης του στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου. Ήδη 2 εκ. ανοσοκατασταλμένοι Αμερικανοί έχουν λάβει την τρίτη δόση μετά από την έγκριση των αρχών τον περασμένο μήνα ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν πιέζει για τη χορήγησή της λόγω των αυξημένων νοσηλειών και τους θανάτους που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα στις ΗΠΑ.

Ιταλία: Υποχρεωτικό το πράσινο πάσο για εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η Ιταλία θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που εισάγει την υποχρεωτική επίδειξη πράσινου πάσου, δηλαδή πιστοποιητικού που αποδεικνύει ότι κάποιος είναι εμβολιασμένος, έχει νοσήσει ή έχει αρνητικό τεστ για τον κορωνοϊό.

Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν πράσινο πάσο θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή εργασίας ενώ ο μισθός τους ενδέχεται να κοπεί μετά από 5 μέρες.

Το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή στις 15 Οκτωβρίου και έχει ως στόχο να ενισχύσει τους εμβολιασμούς στη χώρα. Εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περισσότερα από 23 εκατομμύρια Ιταλούς.

Οι επιχειρήσεις και το προσωπικό τους θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα έως 1.500 ευρώ σε περίπτωση που οι ελεγκτικές αρχές εντοπίσουν εργαζόμενους χωρίς πράσινο πάσο. Σχεδόν το 65% των Ιταλών έχουν εμβολιαστεί πλήρως, όμως τα κρούσματα αυξάνονται εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 18/09/2021