Κόσμος

AUKUS – Η Γαλλία ανακάλεσε τους πρέσβεις της από ΗΠΑ και Αυστραλία

18.09.2021 | 06:36 Eνσωμάτωση

Το νέο αμυντικό σύμφωνο AUKUS, που ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία πριν από δύο μέρες εξακολουθεί να προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις.

Μετά την πρώτη αντίδραση της να ακυρώσεις εκδήλωση, αφιερωμένη στην κοινή στρατιωτική ιστορία τις με της ΗΠΑ στη πρεσβεία της χώρας στην Ουάσιγκτον, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Αυστραλία.

Πρόκειται για μια κίνηση που δεν συνηθίζεται μεταξύ συμμάχων, ωστόσο, όπως είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ Λε Ντριάν, είναι μία απόφαση που ελήφθη λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας της κατάστασης.

Το σύμφωνο προβλέπει ότι η Αυστραλία θα μπορεί να κατασκευάζει πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας και λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ο Αυστραλός ΠΘ ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας του από τη συμφωνία με τη Γαλλία που προέβλεπε την αγορά 12 υποβρυχίων έναντι 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μια μέρα πριν ο Γάλλος ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει τη σύναψη του συμφώνου ως “πισώπλατη μαχαιριά” ενώ η Κίνα κατηγόρησε τις τρεις χώρες για “ψυχροπολεμική νοοτροπία”.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 18/09/2021