Πολιτική

Στη σκιά της νέας Σινο-Αμερικανικής κρίσης η Σύνοδος των MED – Ισχυρά μηνύματα και προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα

17.09.2021 | 19:59 Eνσωμάτωση

Όλα όσα έγιναν από το μεσημέρι στη Σύνοδο των 9 ηγετών της Αθήνας αλλά και τα πρώτα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άγκυρα για το μεταναστευτικό και το Κυπριακό.

Η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος στην Αθήνα διεξάγεται σε μία στιγμή που οι γεωστρατηγικές κινήσεις στον πλανήτη δημιουργούν νέα δεδομένα.

Είναι σε εξέλιξη ψυχρός πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών έχοντας αγκαζέ τη Μεγάλη Βρετανία και την Αυστραλία με την Κίνα, η σύγκρουση Μπάιντεν – Μακρόν φαντάζει αναπόφευκτη με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στον Γάλλο πρόεδρο που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα επανέρχεται στις προκλήσεις στο Αιγαίο εκδίδοντας παράνομες νάφτεξ στο Αιγαίο επιχειρώντας να δώσει νομιμοποιητική βάση στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι θα πέσει στο κενό και τυχόν προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να εργαλειοποιήσει πρόσφυγες ή μετανάστες

«Αν η Τουρκία σκέφτεται να επαναχρησιμοποιήσει σαν «όπλα» τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να μας ασκήσει πίεση, τότε αυτό απλώς δεν θα έχει αποτέλεσμα».

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να αφήσει αιχμές και για την ανεδαφική στάση της Άγκυρας στο κυπιακό παρότι στο Αιγαίο φέτος το καλοκαίρι δεν είχαμε της περσινές προκλητικές ενέργειες

«Δεν είδαμε επανάληψη της κατάστασης που είδαμε το 2020. Τούτων δοθέντων η κατάσταση στην Κύπρο είναι πολύ πιο προβληματική, θα αφήσω το Νίκο να μιλήσει, και πιστεύω ότι η επιμονή της Τουρκίας και του τουρκοκύπριου ηγέτη σε λύση δύο κρατών είναι άστοχη»

Βασικό θέμα της συνόδου είναι η κλιματική αλλαγή αλλά η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα όπως φάνηκε στις διμερείς συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι και τον ηγέτη της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς

Οι 9 ηγέτες υιοθέτησαν το κείμενο της διακήρυξης των Αθηνών για την κλιματική αλλαγή και την Πολιτική Προστασία η οποία στέλνει σαφές μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης ενώ στη σύνοδο συμμετείχε και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντε Λαίεν.

Οι ηγέτες θα αναχωρήσουν για τις χώρες τους μετά το δείπνο απόψε στην Αθήνα.

Ισχυρά μηνύματα και προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα

Το κείμενο της Συνόδου περιλαμβάνει δύο μηνύματα προς την Τουρκία.

Πρώτον, αφορά τις προκλητικές και μονομερείς ενέργειες που πρέπει να αποφεύγει η Τουρκία.

Το δεύτερο μήνυμα αφορά το μεταναστευτικό, όπου τονίζεται ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να εργαλειοποιείται, γιατί είναι απάνθρωπο και επικίνδυνο.

Ακόμα ένα μήνυμα υπάρχει για την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/09/2021