Παγκόσμιος είναι ο αντίκτυπος της τριμερούς αμυντικής συνεργασίας, Αυστραλίας, ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας.
Η έντονη γαλλική αντίδραση εχθές συνοδεύτηκε και από την ακύρωση εκδήλωσης της Γαλλικής διπλωματίας στην Ουάσινγκτον.
Θέση στις εξελίξεις πήρε όπως αναμενόταν το Κρεμλίνο κρατώντας αποστάσεις προς το παρόν από την ουσία του αμυντικού συμφώνου. Αναλυτές σημειώνουν πως η Κίνα δεν θα επιλέξει “θερμή” σύγκρουση στην περιοχή αλλά αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πιθανότητες ενός ατυχήματος στη νότια σινική θάλασσα.
Το τριμερές αμυντικό σύμφωνο Αυστραλίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Μεγάλης Βρετανίας έθεσε σε πολεμικό συναγερμό τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου.
Η Αυστραλία πολλαπλασιάζει την στρατιωτική δυναμική της και γίνεται η αιχμή του δόρατος της αμερικανικής προσπάθειας να περιοριστεί η κινεζική επεκτατική πολιτική στον ινδοειρηνικό.
Το Πεκίνο μπορεί να μην αναφέρθηκε ούτε μία φορά στην κοινή ανακοίνωση των τριών δυνάμεων, αλλά είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο για τους Αμερικανούς και τους συμμάχους τους. Η κλιμάκωση της έντασης στη νότια σινική θάλασσα λένε οι αναλυτές μπορεί να έχει απρόβλεπτες εξελίξεις.
Το πρώτο θύμα πάντως του αμυντικού συμφώνου είναι η Γαλλία. Το Παρίσι εχθές έκανε λόγο για πισώπλατη μαχαιριά και στην συνέχεια η Γαλλική διπλωματία ακύρωσε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον, για τα 240 χρόνια συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα ο Υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, σημείωσε πως η Γαλλία δεν εμπιστεύεται πλέον την Αυστραλία. Τα περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ του αμυντικού συμβολαίου που ακύρωσε η Κυβέρνηση της Καμπέρα είναι το πρώτο αίμα στον βωμό της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Κρεμλίνο από την πλευρά του εξέφρασε τις εντάσεις του κρατώντας πάντως αποστάσεις από το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Θεωρούμε ότι η Αυστραλία, ως μη πυρηνική δύναμη και καλόπιστο μέρος της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν, καθώς και από την συμφωνία διασφαλίσεων του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και του πρόσθετου πρωτοκόλλου» ανέφερε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος ρωσικού ΥΠΕΞ.
Η συμφωνία AUKUS μπορεί να αιφνιδίασε εχθρούς και φίλους της Ουάσινγτον αλλά είναι βέβαιο πως η Γαλλική αντίδραση δεν ήταν η αναμενόμενη από την Κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ευρωπαϊκό «κατηγορώ»
Οι Ευρωπαίοι από πλευράς τους θεωρούν ότι οι Αγγλοσάξονες τους «πούλησαν». Πηγές τις Κομισιόν είπαν στο ΜΕGA ότι η συμφωνία «μαγειρεύεται» εδώ και καιρό και καμία από αυτές τις χώρε δεν μπήκε στην διαδικασία να ενημερώσει τις Βρυξέλλες.
Οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί ο Μπάιντεν πριν λίγο καιρό υποσχόταν μια νέα συνεργασία με την ΕΕ την μετά-Τραμπ εποχή και μετά από αυτό που έγινε πλέον θεωρούν ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας στο πρόσωπο του Μπάιντεν.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θεωρούν ότι με αυτή τη συμφωνία οι Αγγλοσάξονες επιδιώκουν μια συγκρουσιακή σχέση με την Κίνα.
Από πλευράς της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, προσπάθησε να απορροφήσει όλους αυτούς τους κραδασμούς που είχε η έντονη αντίδραση της Γαλλίας χωρίς όμως να έχει πολλή μεγάλη επιτυχία.
Όσον αφορά τη νέα συμφωνία το μόνο σίγουρο είναι πως κανένας στην Ουάσιγκτον που να διαφωνεί ότι το στρατηγικό βάρος πρέπει να τοποθετηθεί στον Ειρηνικό.
Από εκεί και πέρα βλέπουμε να ασκείται μια κρητική όχι τόσο για την απόφαση, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο αυτή δρομολογήθηκε.
Δεν αναφέρθηκε στη Συμφωνία ο Μακρόν
Ο πρόεδρος της Γαλλίας φαίνεται πως δεν αναφέρθηκε καθόλου, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο EUMED9 η οποία κοστίζει πάρα πολύ ακριβά, συγκεκριμένα 56 δισ. ευρώ στη Γαλλία.
Τα γαλλικά υποβρύχια πετάχτηκαν εκτός συμφωνίας το 2016. Ο Γάλλος πρόεδρος έμεινε στο πλαίσιο που είχε συμφωνήσει.
Η μοναδική αναφορά που έκανε ήταν η ενίσχυση που επιχειρεί η Γαλλία για κοινή άμυνα της ΕΕ.