Κόσμος

AUKUS – Οργή Μακρόν για το νέο αμυντικό σύμφωνο μεταξύ ΗΠΑ – Αυστραλίας – Βρετανίας

17.09.2021 | 12:52 Eνσωμάτωση

«Πισώπλατη μαχαιριά» έχουν χαρακτηρίσει το τριμερές σύμφωνο ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας αξιωματούχοι της γαλλικής κυβέρνησης, δείχνοντας το μέγεθος της δυσφορίας του Παρισιού. Η γαλλική δυσφορία, σχετίζεται άμεσα και με την ακύρωση τεράστιου εξοπλιστικού συμβολαίου αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων που είχε συνάψει με την Αυστραλία για την προμήθεια στόλου υποβρυχίων. Σε κάθε περίπτωση ο αιφνιδιασμός της Ουάσιγκτον αναμένεται να «δοκιμάσει» τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

Οργή επικρατεί στο Παρίσι για το νέο αμυντικό σύμφωνο AUKUS, που προβλέπει ότι το ναυτικό της Αυστραλίας θα ενισχυθεί με πυρηνοκίνητα υποβρύχια αμερικανικής τεχνολογίας.

Ως αντίποινα, η γαλλική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ακύρωσε δεξίωση, που θα γινόταν απόψε προς τιμήν της κοινής στρατιωτικής ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας.

Ο Λευκός Οίκος αρνείται ότι το ζήτημα έχει προκαλέσει ρήξη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Εξοργισμένο είναι και το Πεκίνο, που χαρακτήρισε το σύμφωνο ως «εξαιρετικά ανεύθυνο» και «στενόμυαλο» και προειδοποίησε για νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας συμφώνησαν στην ενίσχυση της αεροπορικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους.

Αναλυτές λένε ότι με την κίνηση του να συνεργαστεί με την Αυστραλία, ο Τζο Μπάιντεν αποξενώνεται από έναν σημαντικό σύμμαχό του στην Ευρώπη, τη Γαλλία, και επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 17/09/2021