Ελλάδα

Κορωνοϊός – Επιστροφή στα σχολεία με πιστοποιητικά εμβολιασμού & τεστ – Κρούσματα & αμηχανία

13.09.2021 | 16:42 Eνσωμάτωση

Οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία με τους ειδικούς να φοβούνται τα χειρότερα.

Η έκρηξη κρουσμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λένε οι ειδικοί και προτείνουν να γίνονται στα σχολεία τα εμβόλια.

Το εμβόλιο είναι απαραίτητο για να μην ξανακλείσουν τα σχολεία λένε και οι παιδίατροι που τονίζουν πως θα έπρεπε να εμβολιάζονται και μικρότερες ηλικίες.

Προς το παρόν αυτό που ισχύει είναι πως τμήματα θα κλείνουν μόνο αν νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές, δηλαδή 50% συν ένας.

Σήμερα, πρώτη μέρα των σχολείων, οι μαθητές μπήκαν κρατώντας την αρνητική βεβαίωση των self-tests που θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα και φορώντας μάσκες, ωστόσο οι αποστάσεις δεν τηρήθηκαν παντού.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, εκτός από τα δύο rapid tests την εβδομάδα, εάν εμφανιστεί κρούσμα στην τάξη τους θα κάνουν άλλα δύο τεστ μέσα στο διάστημα των 7 ημέρων, όπως και οι ανεμβολίαστοι μαθητές.

Όσοι κάθονται κοντά στο κρούσμα, θα κάνουν self-tests καθημερινά εκτός από τα δύο εργαστηριακά τεστ.

Σε εγκαίνια σχολείου βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Δαμάσι Τυρνάβου. Το παλιό σχολείο είχε υποστεί ζημιές από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου.

Στη Θεσσαλονίκη, ένα κοριτσάκι τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να περάσει τον δρόμο πηγαίνοντας στο σχολείο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό σημειώθηκε στις 08:20 το πρωί στην οδό Αμπελοκήπων στην Περαία, με την 12χρονη να παρασύρεται από ΙΧ και να τραυματίζεται ελαφρά.

Τρία κρούσματα στον παιδικό σταθμό «Άγιος Στυλιανός»

Συνολικά τρία κρούσματα κορωνοϊού, ανάμεσα τους ένα παιδάκι 2,5 ετών εντοπίστηκαν στον «Άγιο Στυλιανό» στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η διοίκηση του ιδρύματος και οι υγειονομικές υπηρεσίες να τεθούν σε συναγερμό, χωρίς ευτυχώς κάποιος από τα κρούσματα να εμφανίζει πρόβλημα με την υγεία του.

Το πρώτο κρούσμα αφορά σε δασκάλα που ήταν σε άδεια, με τελευταία ημερομηνία εργασίας της, την 1η Σεπτεμβρίου. Πριν την επιστροφή της στην εργασία, προχώρησε στο προβλεπόμενο τεστ για τον κορωνοϊό και βρέθηκε θετική, ενώ μπήκε αμέσως σε καραντίνα στην οικεία της για το διάστημα που χρειάζεται.

Την περασμένη Παρασκευή περίπου στη 1.00μμ, μια δεύτερη δασκάλα που δεν ήταν εμβολιασμένη, αισθάνθηκε ενόχληση στον λαιμό και αφού πραγματοποίησε τεστ για τον κορωνοϊό, βρέθηκε θετική.

Ανάμεσα στα παιδιά που βρίσκονταν με τη δασκάλα, ήταν και ένα παιδάκι 2,5 ετών από την κλειστή δομή του Αγίου Στυλιανού και το οποίο το περασμένο Σάββατο βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό.

Μπλόκο & στα παιδιά

Πόρτα για τους ανεμβολίαστους από σήμερα σε διασκέδαση αλλά και εργασία και μετακινήσεις.

Στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει.

Το μέτρο περιλαμβάνει και όσα παιδιά άνω των 12 ετών δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Ο έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.

Για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν, το self-tests δε θα επιτρέπεται πια ως λύση, παρά μόνο για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών, ενώ rapid test θα χρειαστούν όσοι μετακινούνται με αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test κάθε εβδομάδα αποκλειστικά σε ιδιωτικά κέντρα με κόστος 10 ευρώ.

Δύο rapid test την εβδομάδα με κόστος 20 ευρώ θα κάνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι στον τουρισμό, την εστίαση, εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές.

Την ίδια στιγμή όμως οι επιστήμονες λένε πως η Δέλτα ήδη επικρατεί κατά κράτος.

Μόνο εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν στα γήπεδα.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 13/09/2021