Υγεία

Κορωνοϊός – Σε απόσταση αναπνοής το άνοιγμα των σχολείων – Ανησυχία για «έκρηξη» κρουσμάτων & νέο λουκέτο στα σχολεία

12.09.2021 | 09:34 Eνσωμάτωση

Φόβο προκαλεί το άνοιγμα των σχολείων αύριο, Δευτέρα, καθώς ειδικοί και γονείς ανησυχούν για αυξημένα κρούσματα ανάμεσα στους μαθητές που θα μπορούσε να φέρει νέο λουκέτο στα σχολεία.

«Θα πρέπει να διευκρινίσουμε στους γονείς ότι το εμβόλιο είναι εθελοντικό και όχι υποχρεωτικό. Οι γονείς θα αποφασίσουν εφόσον έχουν ανήλικα παιδιά εάν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο ή όχι. Οι έφηβοι έχουν άποψη, οπότε ο ρόλος του οικογενειακού παιδιάτρου είναι διττός Να εξηγήσει στους γονείς και το παιδί τι είναι το εμβόλιο, ποια η χρημσιότητά του και πως να το κάνει», είπε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Το εμβόλιο της Pfizer συντηρείται σε ψυγείο για ένα μήνα στα παιδιατρεία. Εάν ανοιχτεί το φιαλίδιο, συντηρείται για μία εβδομάδα.

«Και εμείς οι παιδίατροι ακολουθούμε, διαβάζουμε τις μελέτες που έχουν γίνει από συγκεκριμένους επιστήμονες. Τα εμβόλια αυτά δεν είναι πειραματικά πια, έχουν πάρει άδεια. Μέσα στον επόμενο μήνα η Pfizer στην Αμερική θα καταθέσει αίτημα για έγκριση για τις ηλικίες 2 ετών και άνω», συμπλήρωσε ο κ. Μαζάνης.

Το εμβόλιο είναι ασφαλές για όσες γυναίκες θηλάζουν ή θέλουν να συλλάβουν, είπε ο Νικόλαος Βλάχος, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. «Υπάρχει μία τεράστια ομοφωνία ως προς το εμβόλιο για όσες εγκυμονούν και θηλάζουν», τόνισε.

Ανησυχία προκαλεί το άνοιγμα των σχολείων αύριο, 13 Σεπτεμβρίου, καθώς υπάρχει φόβος για έκρηξη κρουσμάτων. «Υπάρχει μεγάλη δυσπιστία και αγωνία από τους γονείς. Εδώ και δύο χρόνια η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο για τα παιδιά μας», τόνισε η Στέλλα Βαλαβάνη, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής.

Η κ. Βαλαβάνη ζητάει μαζικό εθελοντικό εμβολιασμό των παιδιών από το κράτος, να υπάρχει έξω από κάθε σχολική μονάδα δωρεάν διενέργεια rapid test και κάθε σχολική μονάδα να είναι κέντρο εμβολιασμού, ώστε να απαντηθούν άμεσα όλα τα ερωτήματα των γονιών.

Ο Σπύρος Μαζάνης ανέφερε πως θα γίνονται πολλά τεστ στα σχολεία και θα ανιχνεύονται περισσότερα κρούσματα.

Όταν υπάρχει ύποπτο κρούσμα, δηλαδή εάν έχει βήχα, κακουχία ή δέκατα, ο υπεύθυνος θα στέλνει το παιδί στην απομόνωση, θα καλεί τον κηδεμόνα του και θα πηγαίνει σπίτι. Ο μαθητής θα παρακολουθείται με τεστ. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, θα επιστρέφει στο σχολείο. Εάν είναι θετικό, τότε ξεκινάει η διαδικασία της ιχνηλάτησης για να τα παιδιά που ήταν γύρω από το κρούσμα.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 12/09/2021