Πολιτική

ΔΕΘ – Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη και η αντίδραση της αντιπολίτευσης – Θεοχάρης & Ηλιόπουλος στο MEGA

12.09.2021 | 09:14 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ.κ. Χάρης Θεοχάρης, βουλευτής της ΝΔ, και Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο διευθυντής σύνταξης του in.gr, Βασίλης Κανέλλης, και η δημοσιογράφος Ελένη Καλογεροπούλου, αναφορικά με τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. 

«Η ανεργία είναι η κύρια στόχευση της κυβέρνησης»

Απαντώντας στο γιατί δεν ακούσαμε εχτές μέτρα για τους συνταξιούχους, τους δημόσιους υπαλλήλους και τους άνεργους, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι: «Είναι ένα πακέτο μέτρων που απευθύνονται κατά το δυνατόν στο σύνολο της κοινωνίας. Τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση ξεδιπλώνονται σε διαφορετικές κατηγορίες, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Φυσικά, τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, θα βοηθήσουν τους ανέργους. Οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι δύο κατηγορίες που έχουν στηριχτεί κατά το δυνατόν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Η ανεργία είναι η κύρια στόχευση της κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα, για αυτό και είχαμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα».

«Απουσίαζε από την ομιλία του πρωθυπουργού η πραγματικότητα»

Σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να «δραπετεύσει» μέσω εκλογών, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι: «Χθες υπήρχε μια μεγάλη απουσία από την ομιλία του πρωθυπουργού, και αυτή ήταν της πραγματικότητας. Αύριο ξεκινούν τα σχολεία με 25-27 μαθητές στο τμήμα και με ένα πρωτόκολλο που λέει ότι τα τμήματα θα κλείνουν όταν θα έχουν 50% +1 κρούσματα. Η εκτίμησή μου είναι ότι είναι πραγματικά το κεντρικό ζήτημα των ημερών. Στις μεγάλες ηλικίες έχουμε μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων. Έχουμε 27% ανεμβολίαστους άνω των 80. Και η κυβέρνηση λέει ότι θα κλείνει τα τμήματα όταν θα έχουμε 12 και 13 κρούσματα. Πέρυσι τέτοιες μέρες είχαμε 53 διασωληνωμένους. Σήμερα έχουμε 375. Έτσι καλούμαστε να αρχίσουμε τη νέα χρονιά. Το τεράστιο ζήτημα που έχουμε μπροστά μας είναι η ακρίβεια, μια λύση θα ήταν η πραγματική αύξηση των κατώτατων μισθών και μια ουσιαστική παρέμβαση για να μειωθούν και να ελεγχθούν οι τιμές. Θα έπρεπε να μειωθούν οι φόροι κατανάλωσης, σε επίπεδο ΕΕ υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια να γίνουν τέτοιες κινήσεις. Η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα και πάνω σε αυτό έρχεται η μεγαλύτερη αύξηση».

Απαντώντας στο αν βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ θετικά κάποιο από τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «Σημασία έχει η μεγάλη εικόνα. Η κυβέρνηση ούτε στα εργασιακά, ούτε στα ζητήματα της ακρίβειας κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που εν μέσω πανδημίας συζητάμε για κλεισίματα και συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών».

«Άρωμα» εκλογών από τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

«Στην ομιλία του πρωθυπουργού διέκρινα την αγωνία για το κύμα ακρίβειας που θα έρθει το χειμώνα. Δε θεωρώ ότι δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις, εφόσον έχουν ήδη ξεκινήσει οι ανατιμήσεις. Το δεύτερο, επίσης σημαντικό, ήταν η αγωνία του κ. Μητσοτάκη να απευθυνθεί στη νέα γενιά. Φτάσαμε στο σημείο η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται με τους 15χρονους και να λέει ότι θα τους δώσει GB αν εμβολιαστούν. Με ποιον διαπραγματεύεται η κυβέρνηση; Με το 15χρονο ή με τους γονείς;», σχολίασε από την πλευρά της η Ελένη Καλογεροπούλου.

«Στη ΔΕΘ υπάρχει αίσθηση ότι “μύρισε” εκλογές με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, αν και θα μπορούσε να ανακοινώσει πολλά περισσότερα. Υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι θα μπορούσε να πάει σε εκλογές σε 7-8 μήνες. Ακούω τον κ. Ηλιόπουλο που λέει ότι αν πάει σε εκλογές θα είναι επειδή θέλει να δραπετεύσει ο πρωθυπουργός. Πώς θα δραπετεύσει αν τις κάνει και τις κερδίσει; Αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κυβέρνηση. Ακολουθεί η κυβέρνηση επιδοματική πολιτική και όχι οικονομική πολιτική σε βάθος χρόνου. Είναι φανερή η αγωνία της κυβέρνησης για τους νέους», τόνισε ο Βασίλης Κανέλλης.

«Δε θα ζητήσουμε εκλογές – Δεν ακολουθούμε την τακτική του ώριμου φρούτου»

Απαντώντας στο αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει εκλογές, ο κ. Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε ότι: «Δε θα ζητήσουμε εκλογές για έναν απλό λόγο. Γιατί με 375 διασωληνωμένους και μια κυβέρνηση που δεν έχει κάνει τίποτα να ενισχύσει την πρωτοβάθμια φροντίδα και τα νοσοκομεία, εμείς με την υγεία των ανθρώπων δε θα παίξουμε. Δεν ακολουθούμε καμία τακτική ώριμου φρούτου. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πρώτο μέλημα για εμάς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τρομοκρατημένος και φάνηκε από τον τρόπο που προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη νεολαία. Είναι ο πρωθυπουργός που αντιμετώπισε τους νέους ανθρώπους με ξύλο, που άλλαξε τις πανελλαδικές εξετάσεις εν μέσω πανδημίας. Είναι ο πρωθυπουργός που φρόντισε να διαλυθεί η αγορά και η επιθεώρηση εργασίας, και ό,τι και να κάνει αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει. Μου έκανε εντύπωση ότι θα είναι αφορολόγητη η γονική δωρεά έως 800.000 ευρώ. Αν κάποιος έχει 800.000 ευρώ πρέπει να πληρώσει φόρους. Σε ποιους απευθύνεται;».

«Δε θα είχαμε ΔΕΗ αν συνέχιζε να κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο κ. Ηλιόπουλος μίλησε για εκτός πραγματικότητας πρωθυπουργό, όταν ο ίδιος προτείνει όλους σε όλα. Λέει ότι τα μέτρα είναι λίγα, θα έπρεπε να είναι περισσότερα και να απευθύνονται σε περισσότερο κόσμο. Αυτό δεν είναι πραγματικότητα. Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στο μέλλον της χώρας. Η Ελλάδα αλλάζει μέσα από μεταρρυθμίσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των κρίσεων. Ακούμε μια κριτική που έρχεται από το πουθενά. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μια ΔΕΗ διαλυμένη που προσπαθεί να ορθοποδήσει. Το κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια θα ήταν πολύ χειρότερο αν δεν είχαμε ΔΕΗ, που δε θα είχαμε αν κυβερνούσε ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Για τους εμβολιασμούς που μιλάτε, κοιτάξτε λίγο τον κ. Πολάκη. Τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επιστρέφουν στην κοινωνία», απάντησε κλείνοντας ο κ. Θεοχάρης.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 12/09/2021