Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης – Στην αγκαλιά της κρητικής γης ο οικουμενικός Έλληνας – Συγκίνηση στον τελευταίο αποχαιρετισμό

09.09.2021 | 16:41 Eνσωμάτωση

Στο μνήμα, ο αποχαιρετισμός ήταν όπως αρμόζει με μουσική του μεγάλου καλλιτέχνη

Με το «κλαίει η μάνα μου στο μνήμα, κλαίει και η παναγιά», ο Δημήτρης Μπάσης, η Πέγκυ Ζήνα, η Μελίνα Ασλανίδου και τα μέλη της χορωδίας Μίκης Θεοδωράκης, αποχαιρετούν τον σπουδαίο Έλληνα.

Με λουλούδια ο κόσμος αποχαιρετά τον Μίκη της καρδιάς του.

Στην εκκλησία, σπαρακτικός ήταν ο αποχαιρετισμός της κόρης του Μαργαρίτας. Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη τραγούδησε στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη «Το Παλικάρι» που είχε πει πρώτος ο αείμνηστος Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

«Θα είσαι για πάντα ζωντανός μέσα στις καρδιές όλων των ανθρώπων μα περισσότερο στη δική μου καρδιά» ήταν τα μόνα λόγια της Μαργαρίτας Θεοδωράκη.

Η νεκρική πομπή συνοδεύει τον Μίκη Θεοδωράκη στην τελευταία του κατοικία και όλη η Ελλάδα κλίνει ευλαβικά το γόνυ. Η Κρήτη τον αποχαιρετά με ριζίτικα τραγούδια.

Παρόντες στην τελευταία διαδρομή του, ο πολιτικός κόσμος αλλά και χιλιάδες λαού δίπλα στην οικογένεια του εκλιπόντος που αγκαλιάστηκε στον πόνο της από όλο τον λαό.

Αν και η εξόδιος ακολουθία στον ναό του Αγίου Νικολάου έγινε σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για τη δημόσια υγεία, ήταν αδύνατο να κρατηθεί μακριά από το φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη ο κόσμος που είχε συρρεύσει από νωρίς για το τελευταίο «αντίο».

Σφιχταγκαλιασμένη, πιασμένη χέρι χέρι η οικογένειά του στην κορυφή της πομπής.

Η πομπή πεζή ακολούθησε τον Μίκη Θεοδωράκη σε μία διαδρομή περίπου 2 χλμ. από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου ως το νεκροταφείο.

Ο μεγάλος μουσουργός κηδεύτηκε σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία στο χωριό του, τον Γαλατά Χανίων, όπως εκείνος επιθυμούσε για να βρίσκεται δίπλα στους γονείς και τον αδελφό του.

Τιμητικό άγημα, 96 βρακοφόροι, όσοι και τα χρόνια του σπουδαίου Έλληνα, τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία. Τον συνόδευαν από την ώρα που έφτασε το πλοίο στην Κρήτη μέχρι τον ναό του χωριού του όπου παρόντες ήταν η Προέδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 09/09/2021