Ελλάδα

Στο μικροσκόπιο της Αρχής Διαφάνειας εμβολιαστικά κέντρα και ιδιωτικά κέντρα για πλαστά πιστοποιητικά – Α. Μπίνης στο MEGA

08.09.2021 | 17:20 Eνσωμάτωση

Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, ανέφερε ότι για την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού δεν υπάρχει άλλο κέντρο πέραν του Παλαμά, ενώ η έρευνα για τα πιστοποιητικά νόσησης είναι πιο σύνθετη. Τι είπε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Σύμφωνα με τον κύριο Μπίνη έχουμε να κάνουμε με διαφορετικά μοτίβα απάτης. «Είναι άλλη η περίπτωση του Παλαμά και ενδεχομένως της Ικαρίας από αυτή του Μεσολογγίου ή της Δράμας και της Καβάλας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και εξήγησε πως: «Στον Παλαμά έχουμε βρει μια τρωτότητα του συστήματος που επέτρεψε στην υπάλληλο να καταχωρήσει ορισμένα άτομα ως πλήρως εμβολιασμένους.»

«Το Γεννηματάς και η Κοζάνη δεν είναι νέες περιπτώσεις είναι 5 εκ των 33 χρηστών του Παλαμά», πρόσθεσε.

Εξήγησε πως όποιος έχει πρόβλημα υγείας μπορούσε να υποβάλει την αίτηση εξαίρεσης.

Το δεύτερο μοτίβο απάτης αφορά, όπως είπε ο κ. Μπίνης «πρόθυμα ιδιωτικά κέντρα που διακινδυνεύουν την φήμη και την πελατεία τους  για να πάρει τι; 200-300 ευρώ με την ηθική απαξία και τις κυρώσεις που επιφέρει αυτό;»

«Το μέτρο ποιο είναι; Πήρες στο Μεσολόγγι πιστοποιητικό νόσησης για να το πας 6 μήνες πιο πίσω; Πρέπει να γίνονται επαναλητικά κέντρα σε δημόσιες δομές, είναι πρακτική έχει πει και ο Υπ. Υγείας ότι αυτό θα γίνει υποχρεωτικό».

«Για το πως μπορούν να παρακάμψουν τις δικλείδες ασφαλείας,  έχουμε μόνο τις 33 περιπτώσεις του Παλαμά. Το σύστημα είναι αρκετά θωρακισμένο. Για τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης είναι πιο απαιτητική έρευνα γιατί εμπλέκοντια ιδιωτικοί φορείς. Τρέχουμε σενάρια διασταύρωσης και προσπαθούμε να βρούμε μεγάλο αριθμό ανθρώπων όπως στην περίπτωση που 19 άτομα προσκόμησαν θετικά τεστ από το ίδιο διαγνωστικό κέντρο, αυτό είναι μια ένδειξη», σημείωσε.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 08/09/2021