Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης – Η Ελλάδα αποχαιρετά τον εμβληματικό δημιουργό – Δεύτερη μέρα για το λαϊκό προσκύνημα

07.09.2021 | 17:08 Eνσωμάτωση

Στα χέρια τους λίγα λουλούδια και στο μυαλό τους η μουσική που έντυσε τα νιάτα, τους έρωτες και τους αγώνες ορισμένων για ένα καλύτερο αύριο.

Είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας που αποχαιρετούν με τον δικό τους τρόπο την προσωπικότητα που τους ταξίδεψε, τους ενέπνευσε και πολλές φορές τους έδωσε κουράγιο, σε ένα ταξίδι δεκαετιών.

Κόσμος που θέλει να υποκλιθεί στην προσφορά του πολυσύνθετου Μίκη Θεοδωράκη. Ανάμεσά τους και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και ο βραβευμένος συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός.

«Ο Μίκης θα είναι πάντα εδώ. Όχι μόνο στην καρδιά μας, αλλά και στα αυτιά μας» είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Κώστας Γαβράς.

Για δεύτερη μέρα οι ουρές στη Μητρόπολη Αθηνών και τα γύρω στενά δε μειώνονταν με το πέρασμα της ώρας. Για κάποιους, η αναμονή στην οδό Μητροπόλεως ήταν η κατάληξη σε ένα μακρύ ταξίδι, που ξεκίνησε την προηγούμενη ημέρα.

Την ώρα που το λαϊκό προσκύνημα βρισκόταν σε εξέλιξη, γίνονταν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της κηδείας του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη, αλλά και η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, μετά τις αλλεπάλληλες διαμάχες και εμπλοκές.

Αποφασίστηκε να ταφεί όπως επιθυμούσε και είχε υποδείξει στο παρελθόν, χωρίς την οποιαδήποτε ανάμειξη της χήρας και των παιδιών του.

Λίγο πριν την απόφαση του Πρωτοδικείου, εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη είχε ξεσπάσει για δεύτερη φορά μετά τον θάνατο του παππού του.

Με την απόφασή του, το Μονομελές Πρωτοδικείο αναγνωρίζει αποκλειστικό και πλήρες δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να αποφασίσουν εξ ολοκλήρου για τα διαδικαστικά της κηδείας, έτσι όπως ο ίδιος ο εκλιπών είχε εκφράσει την επιθυμία του σε συμβολαιογραφική πράξη που είχε καταρτίσει τον Γενάρη του 2020.

Όπως ανακοινώθηκε, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα φτάσει στο λιμάνι της Σούδας στις 07.30 το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης. Με αυτοκινητοπομπή θα μεταφερθεί στην πλατεία δημοτικής αγοράς και μέχρι τις 12.00 θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων.

Στη συνέχεια και πάλι με αυτοκινητοπομπή θα καταλήξει στην εκκλησία του Γαλατά, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία.

Αμέσως μετά η σορός θα φτάσει στο νεκροταφείο, όπου όλα είναι έτοιμα, όπως τα είχε ζητήσει ο ίδιος για την κηδεία του.

Οι στιγμές συγκίνησης στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη Αθηνών είναι για δεύτερη μέρα διαδοχικές. Με μια ολόκληρη χώρα να τιμά και να αποχαιρετά τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 07/09/2021